Τα συγκοινωνούντα δοχεία του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Τα συγκοινωνούντα δοχεία του ακροδεξιού εξτρεμισμού

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις 3 μ.μ. της περασμένης Κυριακής και ενώ το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα βρισκόταν σε εξέλιξη, ένας 26χρονος από το Μαρούσι αποκόπηκε από μια ομάδα περίπου 500 διαδηλωτών, στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, και επιτέθηκε σε αστυφύλακα των ΜΑΤ προσπαθώντας να τον πνίξει. «Επεσαν στο έδαφος και εκείνος συνέχισε να τον πιέζει στον λαιμό, επιχειρώντας παράλληλα να του αφαιρέσει το υπηρεσιακό κράνος», επισημαίνουν στις αναφορές τους οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας.

Μερικά μέτρα πιο μακριά, μια 28χρονη από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης μαζί με ακόμα 50 κουκουλοφόρους πετούσε πέτρες, βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες κατά των διμοιριών. Τη στιγμή της σύλληψής της φέρεται να χτύπησε έναν αστυνομικό με σιδηρολοστό και προσπάθησε να κλωτσήσει έναν δεύτερο στα γεννητικά του όργανα.

Λίγη ώρα αργότερα εκδηλώθηκε νέο κύμα επιθέσεων με στόχο αυτή τη φορά τις διμοιρίες, στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Πανεπιστημίου.

«Περίπου 150 άτομα που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κράνη και κουκούλες εκδήλωσαν επιθέσεις εις βάρος αστυνομικών με πέτρες, σίδερα, βόμβες μολότοφ, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», επισημαίνεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ». Για συμμετοχή στη συγκεκριμένη ομάδα συνελήφθη ο 27χρονος Α. Τζ. από το Κερατσίνι, παλιό μέλος του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Πειραιά και υπόδικος για συμμετοχή στην οργάνωση «Απέλλα», που τον Αύγουστο του 2017 είχε πραγματοποιήσει εμπρηστική επίθεση στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα», στον Πειραιά. Με αφορμή τις βίαιες επιθέσεις και τα επεισόδια που εκτυλίσσονται στο περιθώριο των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό και την ηχηρή παρουσία ακροδεξιών κουκουλοφόρων στην πλατεία Συντάγματος, η «Κ» παρουσιάζει τους φακέλους των «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση ομάδων της Ακρας Δεξιάς, στη χώρα.

Οι συλληφθέντες

Στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής συνελήφθησαν επτά άτομα. Οι τέσσερις απ’ αυτούς πήραν μέρος σε επιθέσεις κοντά στο Κοινοβούλιο και οι υπόλοιποι τρεις σε συγκρούσεις με την αστυνομία, μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου. «Στη συμβολή των οδών Ερμού και Διομείας εξύβρισαν τους αστυνομικούς της Α – 533 με φράσεις όπως “Γ… τη μάνα σου” και “Είστε όλοι μ…”, ενώ έσπρωξαν τους αστυνομικούς και επιχείρησαν να αφαιρέσουν τα κράνη και τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους», επισημαίνεται στις αναφορές της Κρατικής Ασφάλειας. Δύο από τους συλληφθέντες, η 28χρονη Σ. Μ. και ο 37χρονος Στ. Π., αν και δηλώνουν άστεγοι και άνεργοι ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος. Και οι δύο έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για μικροπαραβάσεις, όπως κλοπή και κατοχή ναρκωτικών. Από τους υπολοίπους, ο μόνος που ήταν γνωστός όχι μόνο στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας αλλά και στην Αντιτρομοκρατική είναι ο 27χρονος Α. Τζ. από τον Πειραιά. Είναι ο μόνος από τους συλληφθέντες που μετά την απολογία του στον ανακριτή παρέμεινε υπό κράτηση. Εις βάρος του εξάλλου εκκρεμεί βαριά ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα την ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα», που υπήρξε ενεργή το διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και τη σύλληψη των μελών της τον Ιανουάριο του 2018.

Πιάστηκαν λόγω δυναμίτη

Η «Απέλλα» ιδρύθηκε το 2015, με αφορμή ομιλία του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου. Η πρώτη δράση της αφορούσε συγκέντρωση στο Ν. Ηράκλειο, στη μνήμη των δολοφονημένων στελεχών της Χ.Α., Μ. Καπελώνη και Γ. Φουντούλη. Τον Αύγουστο του 2017 μέλη της προκάλεσαν μικρής έκτασης φωτιά στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά. Η Αντιτρομοκρατική, που ήδη παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Α. Τζ. επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, διαπίστωσε ότι αυτός μαζί με τρεις 19χρονους και έναν ανήλικο είχαν μετάσχει στον εμπρησμό. Προέκυψε ακόμα ότι είχαν πραγματοποιήσει δοκιμή ενός εμπρηστικού μηχανισμού στο ΣΕΦ. Η σύλληψή τους επισπεύσθηκε καθώς ο ένας από τους συλληφθέντες ακούστηκε να λέει στο τηλέφωνο ότι κατάφερε να προμηθευτεί δυναμίτη. Η υπόθεση παραμένει στην ανάκριση.

Δρουν σε δρόμους και… Ιντερνετ

Τον Μάρτιο του 2018, τρεις μήνες μετά τις συλλήψεις των μελών της «Απέλλα», οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πέρασαν χειροπέδες σε δέκα άτομα που φέρονται να συγκροτούσαν την ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα Combat 18/Aνένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές. Η Αστυνομία είχε φτάσει στα ίχνη τους από την άρση απορρήτου στο τηλέφωνο ενός 35χρονου από το Χαϊδάρι, που είχε διοργανώσει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Στη συγκέντρωση είχαν ξεσπάσει επεισόδια ακροδεξιών με αναρχικούς, στοιχείο που προσείλκυσε το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ.

Στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που μεσολάβησαν από την πρώτη άρση απορρήτου μέχρι την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής νωρίς το πρωί της 7ης Μαρτίου 2018, οι Combat 18/Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές πραγματοποίησαν τρεις εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε στέκια αναρχικών: το «Δίστομο» στον Αγ. Παντελεήμονα, την κατάληψη «Σινιάλο» στο Αιγάλεω και το στέκι «Ανω – Κάτω» στα Πατήσια. Τη διαχείριση των τεσσάρων προφίλ στο Facebook και των δύο blogs που διατηρούσαν οι C18/ΑΜΕ είχε ο υπάλληλος ενός βενζινάδικου στα Ιωάννινα με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας», κατηγορούμενος σήμερα ως επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Στους συλληφθέντες για συμμετοχή στους ΑΜΕ συγκαταλέγονται ένα ακόμα στέλεχος της Χρυσής Αυγής Πειραιά, 45 ετών, καθώς και ένας 32χρονος δικηγόρος, που –καθόλου τυχαία– είχε αναλάβει τη νομική υπεράσπιση του Α.Τζ., αμέσως μετά τη σύλληψή του για συμμετοχή στην «Απέλλα». Από δικαστικά έγγραφα προκύπτει «επαφή» των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών με την «Απέλλα» και γνωριμία των πρώτων με τον Α. Τζ.

Νέα σχήματα

Ο τελευταίος, πάντως, απολογούμενος την Πέμπτη στον ανακριτή για τη συμμετοχή του στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, ισχυρίστηκε ότι η «Απέλλα» έχει αναστείλει τη δράση της καθώς και ότι ο ίδιος έχει διακόψει τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή αλλά και τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούν την εξέλιξη της ακροδεξιάς βίας στη χώρα επισημαίνουν ότι τόσο η «Απέλλα» όσο και οι ΑΜΕ έχουν αναστείλει τη δράση τους και ότι τα μέλη των δύο ομάδων έχουν προσχωρήσει σε νέα σχήματα.

Λένε ακόμα ότι οι δύο πιο δραστήριες ακροδεξιές ομάδες, που είχαν κεντρικό ρόλο στα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Συντάγματος είναι η Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση – ΕΣΑ και η «Propartia». Η ΕΣΑ είχε προκαλέσει φθορές στο στέκι της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στη Φιλοσοφική και πετάξει φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του κοσμηματοπώλη που ενεπλάκη στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι ως έμπνευσή τους τα μέλη της ομάδας επικαλούνται –όπως ακριβώς και η «Απέλλα»– την ομιλία του Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου το 2015 στη Λάρισα. Αντίστοιχα, από φωτογραφίες στην ιστοσελίδα τους προκύπτει ότι τα μέλη της Propartia έδωσαν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία αλλά και τη μεγάλη συγκέντρωση ακροδεξιών οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, στη Βαρσοβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή