Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πριν από χρόνια μιλούσαμε για το αυγό του φιδιού, τώρα πια το φίδι βγήκε από το αυγό του και, αν το αφήσουμε, θα γίνει δράκος», αναφέρει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου στην πανεπιστημιούπολη.

«Καλούμε την Πολιτεία να κινητοποιηθεί, ρίχνοντας το βάρος της όχι μόνο στην προσπάθεια να ανακαλύψει τους ενόχους του βανδαλισμού και να προστατέψει τα μνημεία, αλλά κυρίως στην αγωγή των παιδιών και των νέων. Δεν αρκεί πια να μιλούμε με λόγο κατηχητικό για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολυπολιτισμικότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας ή να καταδικάζουμε τη βία "από όπου κι αν προέρχεται" χρειάζεται όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί να συνεργαστούν και να εγείρουν ανάχωμα απέναντι σε ό,τι υπονομεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις και εξαχρειώνει τον άνθρωπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται δε, ότι «οι πολίτες αυτής της πόλης οφείλουν να θυμούνται και να σέβονται το παρελθόν της και την αδιανόητη τραγωδία της εξόντωσης των Θεσσαλονικέων Εβραίων», ενώ «ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η Φιλοσοφική Σχολή έχουν πρόσθετο χρέος απέναντι στους Εβραίους συμπολίτες μας», καθώς «τα περισσότερα κτίρια του Πανεπιστημίου μας είναι θεμελιωμένα πάνω στα χώματα μιας από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες εβραϊκές νεκροπόλεις της Ευρώπης, ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του συγκαταλέγονταν Εβραιόπουλα που εξοντώθηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους, στη Φιλοσοφική Σχολή είχε ιδρυθεί και είχε λειτουργήσει προπολεμικά η πρώτη έδρα εβραϊκών σπουδών, η ίδια Σχολή πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση της μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και στην επανίδρυση της έδρας».

Ανακοίνωση καταδίκης του βανδαλισμού του εβραϊκού μνημείου εξέδωσε και ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ. «Η προσβολή συνέβη την παραμονή της ημέρας που είναι αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Ο σεβασμός των μνημείων είναι ένδειξη ιστορικής συνείδησης, ανθρωπιάς και πολιτισμού ενός λαού.

Η λύση για την προστασία τους δεν είναι η 24ωρη φύλαξή τους. Αλλά η ενσυνείδητη κοινωνική αποδοχή τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεισφέρει ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή