Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ – Κανονικά από την Τετάρτη οι παραστάσεις

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ – Κανονικά από την Τετάρτη οι παραστάσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 36 μέρες, 200 παραστάσεις που ματαιώθηκαν και πάνω από 250.000 ευρώ διαφυγόντα κέρδη (από επιστροφές εισιτηρίων), το ΚΘΒΕ επιστρέφει στη συμπρωτεύουσα.

Με απόφαση της τελευταίας τους γενικής συνέλευσης οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ – μέλη του ΣΕΗ – αποφάσισαν με οριακή πλειοψηφία (52-51) να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους (στάσεις εργασίας στις ώρες των προγραμματισμένων παραστάσεων) και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους όρους που θέτουν, αλλά με ανοιχτό το θέατρο.

«Ελπίζουμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα βρεθούν οι νομικές λύσεις για την υπογραφή άμεσα της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των ηθοποιών» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ηθοποιών του άρχισαν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης από την παραμονή των περασμένων Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου). Έκτοτε οι ηθοποιοί συνέχιζαν με αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας (στις ώρες των προγραμματισμένων παραστάσεων) που ανανεωνόταν ανά εβδομάδα κρατώντας ουσιαστικά κλειστές και τις επτά σκηνές του θεάτρου τις μέρες των εορτών.

Η ιδιοτυπία της Θεσσαλονίκης συνίσταται στο ότι το ΚΘΒΕ (και οι επτά σκηνές του) είναι σχεδόν οι αποκλειστικοί πάροχοι θεάτρου στην πόλη (σε αντίθεση με την Αθήνα και τις εκατοντάδες παραστάσεις που δίνονται από ιδιωτικά θέατρα – πέραν των σκηνών του Εθνικού θεάτρου).

Μετά τη χθεσινή απόφαση για συνέχιση των διεκδικήσεών τους, αλλά με τα θέατρα ανοιχτά, οι ηθοποιοί θα επαναλάβουν τη συνέλευσή τους το ερχόμενο Σάββατο για επανεκτίμηση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, στο διήμερο λειτουργίας που «επέτρεψαν» οι συνδικαλιστές (την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη 23 και 24 Ιανουαρίου) πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες παραστάσεις, αλλά και (εξ αναβολής από τις 30 Δεκεμβρίου) η πρεμιέρα του έργου «Τόσο κοντά», «Closer» του Πάτρικ Μάρμπερ σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού.

Μια ακόμα πρεμιέρα που αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου είναι αυτή του έργου «Πυρκαγιές» του Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, στο Βασιλικό θέατρο.

Έτσι, από μεθαύριο (Τετάρτη 30 Ιανουαρίου) οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν κανονικά παρουσιάζοντας: στο θέατρο «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών το έργο: «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γ.Σταύρου, στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών το έργο: «Υπερ Ελλάδος – Υπόθεση Πόλκ στο προσκήνιο» της Σοφίας Νικολαίδου. Στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουιλ. Σαίξπηρ και στο σκηνή του Υπερώου» το έργο «Τόσο κοντά» του Πάτρικ Μάρμπερ.

Στο Βασιλικό θέατρο συνεχίζονται τα πρωινά του Σαββάτου οι παραστάσεις «Κοίτα» του βρεφικού θεάτρου, και αυτά της Κυριακής του έργου της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου« (παιδική σκηνή).

Ειδικά για τις παραστάσεις της παιδικής σκηνής (πραγματοποιούνταν τα πρωινά των καθημερινών παραστάσεις για σχολεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας που ματαιώθηκαν λόγω των κινητοποιήσεων) σχεδιάζεται η επαν -οργάνωσή τους σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή