«Οι συνθήκες μυρίζουν μπαρούτι»

«Οι συνθήκες μυρίζουν μπαρούτι»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της ανομίας βρίσκεται η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, ο Κορυδαλλός, με τους θανάτους κρατουμένων να αυξάνονται, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εγκλείστων και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι βιώνουν στην καθημερινότητά τους την εφαρμογή του νόμου των ισχυρών της φυλακής. Τα πρόσφατα περιστατικά φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση πλέον σε θέματα ασφάλειας τείνει να είναι εκτός ελέγχου.

Η άγρια δολοφονία του Αλβανού κρατουμένου πριν από λίγες ημέρες, που σόκαρε ακόμα και τους φύλακες, κατέδειξε με τον πλέον σκληρό τρόπο ότι τα θέματα ασφάλειας μέσα στις φυλακές δυστυχώς έχουν υποτιμηθεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που επικρατεί, εξήγγειλε σειρά μέτρων. Προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και αυστηρότερες διαδικασίες για την επιβολή του κανονισμού μέσα στις φυλακές. Ομως, με δεδομένα τα οικονομικά του υπουργείου, η υλοποίηση των μέτρων δεν αναμένεται να αντιστρέψει άμεσα την κατάσταση.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ όλων των διευθυντών των σωφρονιστικών καταστημάτων, παρουσία του υπουργού και του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευ. Φυτράκη, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν οι συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις φυλακές της επικράτειας.

Ο κ. Φυτράκης, που έχει το χαρτοφυλάκιο των σωφρονιστικών καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, παραδέχεται ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά για να θεωρηθούν οι φυλακές μας ασφαλείς. Δεν παραλείπει όμως να επισημάνει πως έγιναν πολλά για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων τα τελευταία χρόνια και προσθέτει πως «όταν η χώρα είχε χρήματα στις εποχές της ευημερίας, δεν είχε αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα των φυλακών είναι παλιό και δεν έχει αντιμετωπιστεί. Ομως τα όποια προβλήματα, λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σε θέματα κυρίως ασφάλειας, έχουν μεγιστοποιηθεί τελευταία. Οπως τονίζει στην «Κ» ο Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις, «το υπουργείο δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε, με αποτέλεσμα, θάνατοι, ξυλοδαρμοί, ανομία και ανασφάλεια να καθορίζουν το τοπίο της φυλακής».

Ο επί χρόνια γενικός γραμματέας του υπουργείου Μαρίνος Σκανδάμης, που γνωρίζει καλά τον χώρο των φυλακών, καταθέτει την άποψη πως «έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, απαιτούνται μέτρα που προσφέρει η τεχνολογία για να ελεγχθεί η κατάσταση, όπως φορητές κάμερες που “σαρώνουν” τα πάντα, όπου κινείται ο σωφρονιστικός υπάλληλος που τις φέρει, και άλλες λύσεις που είναι δοκιμασμένες στο εξωτερικό».

Βεβαίως, η αύξηση του φυλακτικού προσωπικού που εξαγγέλθηκε από τον κ. Καλογήρου κάτι θα προσφέρει, αφού ένας φύλακας τώρα έχει την ευθύνη για 400 ή 500 κρατουμένους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλωστε, όπως λένε εκπρόσωποι των σωφρονιστικών, «κανείς πια δεν θέλει να μείνει στη φυλακή, οι συνθήκες μυρίζουν μπαρούτι. Φοβάται ο κόσμος για τη ζωή του…». Δυστυχώς ο Κορυδαλλός τείνει να θυμίζει, στα θέματα της ασφάλειας, φυλακή χώρας της Λατινικής Αμερικής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή