Επέτειος απελευθέρωσης Αουσβιτς

Επέτειος απελευθέρωσης Αουσβιτς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα σιωπής και περισυλλογής η χθεσινή, επέτειος της απελευθέρωσης του Αουσβιτς. Στην Αθήνα, η Ισραηλιτική Κοινότητα τίμησε τους Εβραίους μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος με μία λιτή τελετή, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο σοφολογιότατος ραβίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον των επιζώντων και συγγενών τους, μελών των εβραϊκών κοινοτήτων και της ελληνικής πολιτείας. Στέφανα κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Νικόλαος Πατσάκης, εκ μέρους των Ελλήνων Εβραίων Ομήρων των Ναζιστικών Στρατοπέδων ο όμηρος κ. Ούγκο Φρανσές, εκπρόσωποι όλων των εβραϊκών κοινοτήτων ανά την Ελλάδα, της δεύτερης γενιάς Ολοκαυτώματος κ.ά. Από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στέφανα κατέθεσαν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, οι πρεσβευτές του Ισραήλ, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Τουρκίας, επιτετραμμένοι της πρεσβείας των ΗΠΑ, της πρεσβείας της Σουηδίας, της Ουγγαρίας, του Καναδά κ.ά. Στεφάνια ακόμα κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, οι βουλευτές Σταύρος Τάσος από ΚΚΕ, Ανδρέας Λοβέρδος από Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κωστής Χατζηδάκης από Ν.Δ., Δημήτρης Ρίζος από ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κ.ά.

Επέτειος απελευθέρωσης Αουσβιτς-1

Ο επιβιώσας όμηρος Ισαάκ Μιζάν δίνει στα εγγόνια του το κερί για να ανάψουν την επτάφωτη λυχνία στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Οι Εβραίοι της Ευρώπης αισθάνονται σήμερα περισσότερο από ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την απειλή του αντισημιτισμού», επισήμανε κατά την απογευματινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνος Μωυσής, μια διαπίστωση εξαιρετικά επίκαιρη έπειτα από τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. «Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2018, το 89% θεωρεί μεγάλο πρόβλημα τον αντισημιτισμό στο Ιnternet και στα social media, το 28% είχε προσωπική εμπειρία παρενόχλησης, το 2% εμπειρία φυσικής βίας εναντίον του, το 47% δηλώνει ανήσυχο από την αντισημιτική ρητορική, το 34% αποφεύγει εκδηλώσεις εβραϊκού ενδιαφέροντος για λόγους ασφαλείας, ενώ το 38% έχει σκεφθεί την πιθανότητα μετανάστευσης λόγω της απειλής του αντισημιτισμού».

Οι εν λόγω απαντήσεις επιβεβαιώνονται από τον βανδαλισμό του νεκροταφείου στο ΑΠΘ, στο πάρκο του Αστεροσκοπείου, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Ιανουαρίου, τη δεύτερη μετά την καταστροφή του περασμένου Ιουλίου. «Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν σέβονται ούτε τους ζωντανούς, αλλά ούτε και τους νεκρούς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας. «Πάνω στους κατακερματισμένους τάφους και στα κόκαλα των Θεσσαλονικέων προγόνων μας, και την ώρα που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κλείνονταν σε γκέτο με σκοπό τον εκτοπισμό τους – χτίστηκε το Πανεπιστήμιο. Χρειάστηκαν 72 χρόνια για να αναγνωρίσει ο τόπος τις ευθύνες του και να αποτίσει τιμή στη μνήμη της εβραϊκής νεκρόπολης, δημιουργώντας αυτό το μνημείο το 2014», διευκρινίζεται από το ΚΙΣΕ. «Πριν από χρόνια μιλούσαμε για το αυγό του φιδιού, τώρα πια το φίδι βγήκε από το αυγό του και, αν το αφήσουμε, θα γίνει δράκος», σχολιάζει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου. Την αποτρόπαια πράξη καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. «Οι βεβηλώσεις και οι βανδαλισμοί Συναγωγών, εβραϊκών νεκροταφείων, αλλά και των μνημείων του Ολοκαυτώματος αποτελούν ειδεχθείς πράξεις που προσβάλλουν βάναυσα την Ιστορία, τον πολιτισμό, το έθνος και την πίστη μας», αναφέρει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή