Ενοχος κρίθηκε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος

Ενοχος κρίθηκε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου στον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, κρίνοντάς τον ένοχο για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον μητροπολίτη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, γι’ αυτό και τελικά δεν του επέβαλε χρηματική ποινή, όπως αρχικά είχε προταθεί. Στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης, υποστηρικτές του μητροπολίτη που βρίσκονταν μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα προχώρησαν σε αποδοκιμασίες, ενώ όταν ο Αμβρόσιος βγήκε έξω, άρχισαν να τον χειροκροτούν.

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του μητροπολίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι δεν καταφερόταν με το κείμενο που ανήρτησε κατά των ομοφυλοφίλων, αλλά εναντίον πολιτικών. Ακόμη, είπε ότι δεν κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά αναφέρθηκε μόνο στην ομοφυλοφιλία, προσθέτοντας σε άλλο σημείο της απολογίας του ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό βίας λόγω του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του μητροπολίτη, καθώς όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, τα λόγια του δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν εχθροπάθεια, υπό την έννοια που απαιτεί ο νόμος.

Οι συνήγοροι του μητροπολίτη προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στον Αρειο Πάγο. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο ένας εκ των συνηγόρων, Γιώργος Μπέσκος, «θα υποβάλουμε αναίρεση κατά της απόφασης, προκειμένου τον τελικό λόγο να τον έχει ο Αρειος Πάγος». Οπως εξήγησε, «η αναίρεση θα υποβληθεί, διότι θεωρούμε ότι υπάρχουν νομικοί λόγοι και ευελπιστούμε στην κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου». Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η Κλειώ Παπαπαντολέων είπε ότι «είναι μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία βάζει όριο όχι στον ρατσιστικό λόγο γενικώς από οποιονδήποτε κι αν εκφέρεται, αλλά βάζει όριο στον ιδιαίτερα εμπρηστικό λόγο, όταν εκφέρεται από ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση και επιρροή στον κόσμο και όταν ο λόγος αυτός θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του προσώπου». Υπενθυμίζεται πως σε πρώτο βαθμό ο μητροπολίτης είχε αθωωθεί, αλλά άσκησαν έφεση ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Αιγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή