Οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό

Οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από όλη τη Θεσσαλία παρατάχθηκαν χθες στον κόμβο της Νίκαιας κοντά στη Λάρισα, κλείνοντας την εθνική οδό και στα δύο ρεύματα για μικρό ωστόσο χρονικό διάστημα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στην Πανθεσσαλική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα την προηγούμενη Πέμπτη, όπου η προσέλευση των αγροτών ήταν μεγάλη. Ωστόσο το κλίμα ήταν αμήχανο σε σχέση με τις συνελεύσεις προηγούμενων ετών, επισημαίνουν οι παρευρισκόμενοι, ενώ παράλληλα εκφράστηκαν πολλές αμφιβολίες για τις πιθανότητες επιτυχίας των κινητοποιήσεων.

«Συγκεντρώθηκε περισσότερος κόσμος από πέρυσι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για μαζική κινητοποίηση». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει στην «Κ» τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις αγροτοσυνδικαλιστικό στέλεχος. «Η προσέλευση είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος αλλά όλοι έχουν απογοητευτεί και δεν πιστεύουν ότι θα γίνει κάτι». Χθες, εκτός από τη Νίκαια της Λάρισας και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν αγροτικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, ενώ ο στόχος είναι τις επόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν. Τα προβλήματα στον αγροτικό χώρο είναι πολλά, ωστόσο αυτό που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις φαίνεται ότι είναι οι χαμηλές τιμές που ανακοίνωσαν οι εκκοκκιστές για το βαμβάκι, ενώ το φθινόπωρο, οι χρηματιστηριακές τιμές που βρίσκονταν σε άνοδο, είχαν δημιουργήσει αισιοδοξία στους αγρότες που φέτος έχουν καλή παραγωγή με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι αγρότες προτάσσουν ως αίτημά τους τη θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών για μια σειρά προϊόντα «όπως άλλωστε ίσχυε παλιά», προκειμένου να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.

«Η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) θα φέρει μεγάλες μειώσεις. Επίσης οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές είναι απλώς ασπιρίνες. Η κυβέρνηση δίνει στους αγρότες ελάχιστα ίσα για να αποφύγει την έκρηξη, όπως άλλωστε γίνεται και με τους άλλους κλάδους εργαζομένων», τονίζει ο κ. Παύλος Αραμπατζής πρωτεργάτης στις αγροτικές κινητοποιήσεις των Σερρών για χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή