ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 3,5 ώρες

athina-amp-8211-thessaloniki-se-ligotero-apo-3-5-ores-2297049

Σε ηλεκτροκίνητη τροχιά εισέρχεται από σήμερα ο σιδηρόδρομος, καθώς παραδίδεται το τελευταίο τμήμα της νέας γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ένα κατά τα λοιπά ολυμπιακό έργο… Το τμήμα που παραδίδεται σήμερα στη κυκλοφορία για δοκιμές είναι το Λιανοκλάδι – Δομοκός, που ήταν και το μόνο κομμάτι της διαδρομής από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη που εκτελείτο με ντιζελοκίνητα τρένα. Το έργο της ηλεκτροκίνησης από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη ήταν ολυμπιακό και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2004 προκειμένου να εξυπηρετήσει την κίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Καθυστερήσεις στη δημοπράτηση, η τμηματική παραχώρηση του έργου, καθώς και ενστάσεις από διάφορες πλευρές οδήγησαν στην άνω των 20 ετών καθυστέρηση.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης, η οποία όμως δεν αναμένεται μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, το εν λόγω δρομολόγιο θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά αντί έξι ωρών που διαρκεί σήμερα (ονομαστική διάρκεια του ταξιδιού είναι 5.30 ώρες, αλλά ο πραγματικός χρόνος ανέρχεται στις 6 ώρες).

Η γραμμή Λιανοκλάδι – Δομοκός θα συνεχίσει να λειτουργεί με ντιζελοκίνητα τρένα για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να διεξαχθούν οι δοκιμές της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης της γραμμής, ώστε να παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία με ενεργή την ηλεκτροκίνηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και του ETCS (European Train Control System, Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών) που είναι απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτροκίνησης. Ετσι, μετά τον μήνα δοκιμών, το δρομολόγιο αναμένεται να εκτελείται σε 4 ώρες και 30 λεπτά, με στόχο να περιοριστεί η διάρκεια διαδρομής στο ελάχιστο (3.20) μερικούς μήνες αργότερα, όταν ολοκληρωθούν και οι δοκιμές των συστημάτων σηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο τμήμα που παραδίδεται σήμερα σε κυκλοφορία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Εκκάρας Δομοκού, βρίσκεται η νέα τοξωτή – μεταλλική και σεισμικά μονωμένη σιδηροδρομική γέφυρα ΣΓ26 η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερο τεχνικό επίτευγμα, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο διάδρομος Αθήνα – Θεσσαλονίκη διέθετε μέχρι χθες διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή σε όλο το μήκος του εκτός από το τμήμα των 52 χλμ. μεταξύ Λιανοκλαδίου και Δομοκού. Το νέο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός με τη λειτουργία του θα αντικαταστήσει την απαρχαιωμένη μονή γραμμή.

Με τα έργα αυτά, η ΕΡΓΟΣΕ ολοκληρώνει το εμβληματικό για τον σιδηρόδρομο μεγάλο έργο της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας «Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη» με σύγχρονη, πλήρως διαλειτουργική διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή. Σύμφωνα με μελέτες, το κόστος μετακίνησης ανά επιβατοχιλιόμετρο (σιδηροδρομική μεταφορά ενός επιβάτη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου) με ηλεκτροκίνηση είναι το 1/10 του αντίστοιχου με ντιζελοκίνηση.