ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πληθύνονται» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δήμων

«Πληθύνονται» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δήμων

«Συνωστισμός» διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, καθώς, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων της 3Κ/2018 για την πρόσληψη 8.166 μονίμων, σχεδόν καθημερινά εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που είτε παρατείνουν τις συμβάσεις ήδη εργαζομένων στην καθαριότητα είτε τους μονιμοποιούν, κρίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Μια τέτοια απόφαση εκδόθηκε χθες από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου και αφορά συνολικά 65 συμβασιούχους των Δήμων Κατερίνης και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων επρόκειτο να συζητηθούν χθες, ωστόσο αναβλήθηκαν και το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία διατηρεί την προσωρινή διαταγή εργασίας τους. Στο πλευρό των εργαζομένων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, βρίσκονται οι δήμαρχοι.

Οι δικαστικές αποφάσεις, όπως διευκρινίζεται από δικαστικές πηγές αλλά και από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, είναι ανεξάρτητες από την έκβαση του διαγωνισμού και ουδείς μπορεί να υπεισέλθει σε αυτές, με δεδομένο ότι οι δήμοι παραιτούνται από την άσκηση ένδικων μέσων. Κάποιοι από τους συμβασιούχους που δικαιώνονται –οριστικά ή προσωρινά– από τα δικαστήρια έχουν συμμετάσχει στην 3Κ και πιθανόν να μονιμοποιηθούν μέσω του διαγωνισμού. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό και θα εξακολουθήσουν να εργάζονται παράλληλα με τους επιτυχόντες, μόνιμα ή όχι, βάσει δικαστικής απόφασης.

Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη της Αυτοδιοίκησης, μείζον θέμα αναμένεται να προκύψει από τις «παράλληλες» διαδικασίες για τους δημάρχους, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν πόρους για την αμοιβή τόσο των επιτυχόντων του διαγωνισμού όσο και εκείνων που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τους επιτυχόντες του διαγωνισμού, κινδυνεύουν να καταστούν «όμηροι» της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δεσμεύθηκε ότι οι οριστικοί πίνακες θα εκδοθούν στα τέλη του μήνα. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση όμως, απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών μέχρι την πρόσληψη των επιτυχόντων, χρόνος που οριακά συμπίπτει με την απαγόρευση προσλήψεων λόγω προεκλογικής περιόδου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Mαΐου.

Πηγές του ΑΣΕΠ υποστηρίζουν πάντως ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα», σημειώνοντας ότι δύνεται η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει τον διορισμό τους λόγω επειγουσών αναγκών.