Οι αδελφοί Λασκαρίδη στέκονται στο πλευρό του Πολεμικού Ναυτικού

Οι αδελφοί Λασκαρίδη στέκονται στο πλευρό του Πολεμικού Ναυτικού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει μακρά παράδοση δωρεών από πολίτες. Είναι λογικό, καθώς οι ελπίδες για να θεμελιωθεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος προήλθαν από την ισχύ μας στη θάλασσα. Είναι ενδεικτικό πως το 1866, μερικές μόνο δεκαετίες μετά την Επανάσταση του ’21 συστάθηκε για πρώτη φορά η «Εταιρεία για τον Σχηματισμό του Εθνικού Στόλου» με στόχο την απόκτηση κεφαλαίων για την ναυπήγηση πολεμικών μονάδων. Οι ιδιώτες –εύποροι και φτωχοί– στάθηκαν αντάξιοι της εθνικής αποστολής με αποκορύφωμα την απόκτηση του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», που άλλαξε τα όρια της ελληνικής επικράτειας.

Οι αδελφοί Λασκαρίδη στέκονται στο πλευρό του Πολεμικού Ναυτικού-1

Πριν από λίγα χρόνια το Ιδρυμα Λασκαρίδη είχε δωρίσει τη θαλαμηγό «Κύκνος» στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ακολουθώντας τα χνάρια των παλαιότερων πλοιοκτητών που προσέφεραν ανιδιοτελώς στο Πολεμικό Ναυτικό, οι αδελφοί Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης ανέλαβαν πρόσφατα μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια. Πρόκειται για το πρόγραμμα με την επωνυμία «Κύκνος», στο πλαίσιο του οποίου ανέλαβαν το κόστος για την προμήθεια και την εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροστασίου της φρεγάτας «Αιγαίο» του Πολεμικού Ναυτικού. Ετσι αντικαταστάθηκαν οι υφιστάμενες που ήταν παλαιάς τεχνολογίας.

Για την απόφασή τους αυτή το Πολεμικό Ναυτικό τους βράβευσε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η εκδήλωση έγινε ανήμερα την εορτή του προστάτη του Π.Ν. Αγίου Νικολάου στη φρεγάτα «Αιγαίο» και είχαν δώσει το «παρών» ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό ΓΕΝ και τον αρχηγό Στόλου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, φαίνεται ότι υπάρχει η ισχυρή βούληση από την πλευρά των δωρητών να συνεχιστεί το έργο και σε άλλη φρεγάτα. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό να υποστηρίζεται το αξιόμαχο πνεύμα των Ενόπλων Δυνάμεων σε στεριά και θάλασσα.

Οι αδελφοί Λασκαρίδη στέκονται στο πλευρό του Πολεμικού Ναυτικού-2

Ο όμορφος φάρος στο ακρωτήρι Ταίναρο που αποκαταστάθηκε με δαπάνη του Ιδρύματος.

Το Ιδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» –που φέρει το όνομα της μητέρας των δύο αδελφών– έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία δέκα χρόνια μια μεγάλη σειρά δράσεων που αφορούν την ενίσχυση του Π.Ν. σε διάφορους τομείς. Σημαντική ήταν η αποκατάσταση των δύο εμβληματικών πέτρινων φάρων σε Ταίναρο και Μαλέα που έγιναν τη διετία 2008-2009 και αποτελούν τμήμα της ναυτικής μας κληρονομιάς. Η φροντίδα τους ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Πριν από μερικά χρόνια, το 2014, δωρήθηκε η θαλαμηγός «Κύκνος» με στόχο την εκπαίδευση των ναυτικών δοκίμων. Επίσης, σε συνεργασία με άλλους πλοιοκτήτες, οι αδελφοί Λασκαρίδη συνέβαλαν στην αποκατάσταση του θωρηκτού «Αβέρωφ» που χρειαζόταν συντήρηση έπειτα από τις δεκαετίες του παροπλισμού του.

Τέτοιες κινήσεις έχουν μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς έχουν χαρακτήρα παρακίνησης ώστε οι εύποροι Ελληνες να σταθούν κοντά στην πατρίδα και στις ανάγκες της.

Οι αδελφοί Λασκαρίδη στέκονται στο πλευρό του Πολεμικού Ναυτικού-3

H φρεγάτα «Αιγαίο» πλέει ανανεωμένη στα ύδατά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή