Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων από τον Δήμο Αθηναίων

Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων από τον Δήμο Αθηναίων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ημερομίσθιο έλαβε ο εργάτης που δούλεψε στην κατασκευή της πλατείας; Είναι ασφαλισμένη η καθαρίστρια του δημοτικού παιδικού σταθμού; Τα παραπάνω ερωτήματα στο εγγύς μέλλον δεν θα παραμένουν αναπάντητα, τουλάχιστον όσον αφορά υπηρεσίες και δράσεις που λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Αθηναίων. Την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων μέσα από τις δημόσιες προμήθειες και τις ιδιωτικές εφοδιαστικές αλυσίδες στον Δήμο της Αθήνας προανήγγειλε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Εχουμε ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης και σχεδιάζουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο», απαντά η δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου, επικεφαλής του Fashion Revolution Greece και ιδρύτρια του SOFFA, που αναλαμβάνει τα ηνία του ρηξικέλευθου προγράμματος.

Το ζήτημα της Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων μέσω Κυβερνητικών Πρακτικών στις Δημόσιες Προμήθειες συζητείται από χθες στο Σεράφειο, στο πλαίσιο περιφερειακού συνεδρίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που διοργανώνει ο ΟΑΣΕ από κοινού με το γραφείο του δημάρχου, το γραφείο του εθνικού εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών (ONR), του Athens Partnership και του Bloomberg Associates. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποτελέσει συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η ανθρώπινη ασφάλεια, το κράτος δικαίου και πρόνοιας, η ορθή λειτουργία των θεσμών και της αγοράς, όπως και η προστασία θυμάτων εκμετάλλευσης δεν μπορούν να επαφίενται αποκλειστικά στις αστυνομικές, δικαστικές και προνοιακές αρχές της χώρας», επεσήμανε εισαγωγικά ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στο ΥΠΕΞ, ενώπιον ενός διεθνούς κοινού με ομιλητές από δεκαπέντε χώρες. Η Ελλάδα έχει έως σήμερα ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ταυτοποιημένων θυμάτων εμπορίας. Ωστόσο, στο πενταψήφιο 15512 γίνονται δεκτές καταγγελίες για εμπορία. «Μέσω τέτοιων συνεργασιών διευκολύνουμε την εφαρμογή νομικών και πολιτικών δεσμεύσεων εκπαιδεύοντας επαγγελματίες πρώτης γραμμής στην αναγνώριση πιθανών θυμάτων», συμπληρώνει ο κ. Μοσκώφ, που το 2017 από κοινού με τον κ. Πάκη Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρο του Εθνικού Αερολιμένα Αθηνών και την κ. Δήμητρα Βασιλάκη, επικεφαλής της αστυνομίας του «Ελ. Βενιζέλου» πραγματοποίησαν διημερίδα για το σύνολο των εργαζομένων του αεροδρομίου. Τα αεροδρόμια, ως πύλες εισόδου και εξόδου από τη χώρα, αποτελούν κατεξοχήν σημεία εντοπισμού θυμάτων trafficking. «Πολλοί υπάλληλοι ομολόγησαν ότι είχαν διακρίνει περίεργες συμπεριφορές αλλά δεν ήξεραν πώς να βοηθήσουν», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, που μαζί με τον κ. Μοσκώφ έκαναν λόγο για επανάληψη των εκπαιδεύσεων αλλά και προέκτασή τους στους αεροσυνοδούς, όπως έχουν κάνει οι μεξικανικές αερογραμμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή