Oι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Oι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κλήτευση αγροτών του κόμβου της Νίκαιας σε δίκη για παρακώλυση της κυκλοφορίας από τον εισαγγελέα Λάρισας, ήδη από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων. Εκπρόσωποι των αγροτών μιλούν για «πολιτική δίωξη» και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, ενώ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ χαρακτηρίζει την επέμβαση του εισαγγελέα νόμιμη αλλά «βεβιασμένη κίνηση».

Σε απάντηση οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς νέα μπλόκα στήνονται σε διάφορα σημεία της χώρας καθημερινά, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εθνικές οδοί, εκτός από τον κόμβο της Νίκαιας, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται από παρακαμπτηρίους.

Στο συγκεκριμένο σημείο φθάνουν συνεχώς νέες δυνάμεις και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αγροτών, ήδη έχουν σταθμεύσει 600 τρακτέρ αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος.

Χθες το απόγευμα, στη Βόρεια Ελλάδα υπήρχαν 7-8 μπλόκα, ενώ σήμερα αναμένεται να συγκεντρωθούν αγροτικά μηχανήματα και στις Καστανιές στον Εβρο. Στη Νότια Ελλάδα έχουν στηθεί αγροτικά μηχανήματα σε τρία σημεία, ενώ λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης χθες αναβλήθηκε το μπλόκο στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Σάββατο, οι αγρότες της Νίκαιας απευθύνουν κάλεσμα στους φορείς από όλη τη Θεσσαλία, καθώς και στους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος συνέχισης των κινητοποιήσεων. Στην ίδια σύσκεψη θα εξεταστεί και η πρόσκληση για συνάντηση που απήυθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στους αγρότες, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την εισαγγελική κλήση, επισημαίνοντας ωστόσο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Μας κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν κρίνουμε το έργο της, παρά μόνο προβληματιζόμαστε», δήλωσε σχετικά. Πάντως, εκπρόσωποι των αγροτών τονίζουν ότι ο υπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στοχεύσουν σε συνάντηση και με άλλους υπουργούς ή και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνηση με τον τρόπο που νομοθετεί επιχειρεί να στρέψει τη μια κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης. Να βάλει τον έναν φτωχό απέναντι από τον άλλο φτωχό», λέει ο κ. Κώστας Τζέλλας, γ.γ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Οπως εξηγεί, «λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού –την οποία σαφώς στηρίζουμε– οι φτωχοί αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν 20 ευρώ επιπλέον ΕΦΚΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι εισφορές των αγροτών που έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ καθορίζονται ανάλογα με τον κατώτατο μισθό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή