Καταστροφές από τις βροχοπτώσεις

Καταστροφές από τις βροχοπτώσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ζημιές σε υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες και καλλιέργειες έχουν προκαλέσει οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι σοβαρότερες εντοπίζονται στη Μεσσηνία και στην Ηλεία, σε ορισμένες περιοχές των οποίων το τοπικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί. Μεγάλες είναι οι ζημιές από πλημμύρες στον κάμπο των Φιλίππων στην Καβάλα, ενώ ζημιές από βραχοπτώσεις καταγράφηκαν στη Βοιωτία, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και την Αράχωβα Ναυπακτίας.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), φορέας με μεγάλη εμπειρία σε θέματα κατολισθήσεων, βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στη Μεσσηνία με δύο κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης και το δεύτερο στα χωριά του Ταϋγέτου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Ο δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης έχει 4-5 σημαντικές θραύσεις σε μήκους 2-3 χιλιομέτρων και μερικές ακόμα σε άλλες θέσεις, στα όρια Λακωνίας και Μεσσηνίας», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Δημήτρης Τσαγκάς, που συνοδεύει τα δύο κλιμάκια. «Στην περίπτωση του δρόμου, το πρόβλημα δεν είναι τόσο γεωλογικό όσο κατασκευαστικό. Τα αποστραγγιστικά έργα του δρόμου δεν επαρκούν πια, μην ξεχνάμε ότι κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70. Θα προτείνουμε προσωρινά μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του δρόμου και παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει μια συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στον Ταΰγετο, είχαμε κατολισθήσεις στον “εδαφικό μανδύα”, τα πρώτα 2-3 μέτρα του εδάφους που είναι μαλακά υλικά. Τα προβλήματα “πυροδοτήθηκαν” από τις βροχοπτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επηρεάσει το τοπικό οδικό δίκτυο ή τις θεμελιώσεις κτιρίων. Το υπουργείο Υποδομών θα στείλει κλιμάκιο μέσα στις επόμενες ημέρες να ελέγξει τα κτίρια από στατικής άποψης».

Καταστροφές από τις βροχοπτώσεις-1

Εκπρόσωποι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας παρατηρούν έναν από τους δρόμους που «εξαφανίστηκαν» στα ορεινά της περιοχής.

Σήμερα κλιμάκιο του ΙΓΜΕ θα βρεθεί στην Ηλεία, όπου επίσης παρουσιάζονται πολλά προβλήματα. Κατολισθήσεις έχουν γίνει στις ορεινές περιοχές των Δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε ορισμένες πεδινές περιοχές. «Η φύση δεν μας έχει κληροδοτήσει μόνο με ομορφιά, αλλά και με προβλήματα», εξηγεί ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς. «Το μεγαλύτερο κομμάτι του δήμου μας είναι ορεινό και τις χρονιές που έχει πολλές βροχές έχει πάντα πρόβλημα. Στα πεδινά, πλημμυρίζουν οι περιοχές κοντά στα ποτάμια μας, τον Ερύμανθο, τον Αλφειό και τον Ενιπέα. Υστερα από τόσες ημέρες βροχής, τα ποτάμια έρχονται με ορμή και στην “κατεβασιά” τους καταβροχθίζουν περιουσίες».

Στην Καβάλα, 60.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στον κάμπο των Φιλίππων και ακόμα 20.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν υποστεί ζημιές. «Ο κάμπος δημιουργήθηκε το ’30 από την αποξήρανση της λίμνης Πρασιάδας. Ανοίχτηκε μια τάφρος η οποία οδηγεί τα νερά στον Στρυμόνα», εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης. «Δεν έχουν ανοιχτεί όμως κανάλια προς την τάφρο και έτσι όποτε βρέχει πολύ, ο κάμπος πλημμυρίζει. Πλημμυρικά προβλήματα ξεκινούν να εμφανίζονται και στις περιοχές όπου τελειώνουν τα έργα του αγωγού TAP ο οποίος δημιουργεί ένα “τείχος” που δεν αφήνει τα νερά να περάσουν».

Κατολισθήσεις

Προβλήματα όμως έχουν προκύψει και σε άλλες περιοχές:

• Στην Αλυκή Θήβας, κατέρρευσαν βράχοι από τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης των Σιφών. Η αρχαιολογική υπηρεσία πραγματοποίησε χθες αυτοψία για να εκτιμήσει τον κίνδυνο για το μνημείο.

• Στην Αράχωβα Ναυπακτίας σημειώθηκε κατολίσθηση, όμως η εκτίμηση του φαινομένου είναι αδύνατη καθώς το χωριό είναι ακόμα καλυμμένο με χιόνι.

• Στη Λέσβο ο δήμος ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του πλήθους των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία.

• Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στη Χίο και στην Κω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή