Προφυλάκιση για επεισόδια στο συλλαλητήριο

Προφυλάκιση για επεισόδια στο συλλαλητήριο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιθέσεις με πέτρες, φωτοβολίδες ευθείας βολής και βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στα «λουλουδάδικα» κατηγορείται ότι πρωτοστατούσε ο πρώην χρυσαυγίτης Α. Τζ., που συνελήφθη στα σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Ο 27χρονος, με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, κρίθηκε προφυλακιστέος και ήδη από το βράδυ της Τρίτης κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για τον μοναδικό από τους συλληφθέντες στα πρόσφατα επεισόδια της πλατείας Συντάγματος, για τον οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο της προσωρινής κράτησης. Σε αυτό συνετέλεσε η προ ενός έτους σύλληψή του για συμμετοχή στην «Απέλλα». Πρόκειται για ακροδεξιά ομάδα, που τον Αύγουστο του 2017 είχε πραγματοποιήσει εμπρηστική επίθεση στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα», στον Πειραιά. «Με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων κινηθήκαμε εναντίον των ατόμων προκειμένου να πραγματοποιήσουμε συλλήψεις. Η μία ομάδα που επιτίθετο εναντίον μας υπαναχώρησε προς τη Βασ. Αμαλίας, ενώ η δεύτερη ομάδα, που πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά της Α-534 διμοιρίας στα “λουλουδάδικα”, ακόμη δεν μας είχε αντιληφθεί. Βρεθήκαμε στα νώτα των εν λόγω ατόμων και στις 4.30 μ.μ. στη συμβολή των λεωφόρων Βασ. Αμαλίας και Βασ. Σοφίας συλλάβαμε έναν άνδρα, ο οποίος πρωτοστατούσε στις επιθέσεις την προηγούμενη μισή ώρα» περιγράφει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός των ΜΑΤ που συνέλαβε τον 27χρονο. Ο Α. Τζ. και οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες στα επεισόδια απολογήθηκαν την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της 18ης τακτικής ανακρίτριας.

Οι δύο, που αντιμετώπιζαν δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο. Εις βάρος άλλων τεσσάρων επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρέωσης να δίνουν κάθε πρώτη του μήνα το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Αντίθετα, για την ποινική αντιμετώπιση του 27χρονου προέκυψε διαφωνία μεταξύ του εισαγγελέα (πρότεινε προφυλάκιση) και της ανακρίτριας και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο δικαστικό συμβούλιο. Το πενθήμερο που μεσολάβησε ο κατηγορούμενος παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό και την Τρίτη αποφασίστηκε η προφυλάκισή του. Ο ίδιος, πάντως, τόσο ενώπιον των αστυνομικών που τον ανέκριναν όσο και ενώπιον της ανακρίτριας αρνήθηκε ότι είχε συμμετοχή στα επεισόδια και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή». Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του απολογητικού υπομνήματός του που ακολουθεί: «Μεμονωμένοι ταραξίες ξεκίνησαν να προκαλούν επεισόδια και οι αστυνομικοί να ρίχνουν χημικά για να τους απομακρύνουν. Μετακινηθήκαμε για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε, πράγμα δύσκολο γιατί με τα χημικά και τον συνωστισμό δεν μπορούσε κανείς να δει ούτε σε απόσταση ενός μέτρου. Αποφάσισα να αποχωρήσω φοβούμενος πλέον για την υγεία μου. Ξεκίνησα να περπατάω προς τη Βασ. Σοφίας χωρίς να λάβω καμία προφύλαξη ή να κρυφτώ και φυσικά με κανονικό βηματισμό. Ξαφνικά, ένιωσα πίσω μου ένα σπρώξιμο και με έπιασαν αστυνομικοί λέγοντάς μου να μείνω ακίνητος και ότι προκάλεσα επεισόδια. Hρεμος, παρότι δεχόμουν χτυπήματα, τους εξηγούσα ότι κάνουν λάθος». Ο 27χρονος ανήκε στον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και εις βάρος του εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2018 κακουργηματική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση («Απέλλα»). Η συνήγορός του Ελίνα Θειακοδημήτρη επεσήμανε στην «Κ» ότι διαθέτει φωτογραφίες και μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι ο Α. Τζ. διαδήλωνε ειρηνικά και επιπλέον διευκρινίζει ότι ο κατηγορούμενος δεν ανήκει σε καμία πολιτική ή κομματική οργάνωση, όπως έχει γραφτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή