«Παρατηρητήριο» στη Μανωλάδα

«Παρατηρητήριο» στη Μανωλάδα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατηρητήριο για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα συγκρότησε ο οργανισμός Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity. Πρόκειται για τον οργανισμό ο οποίος στηρίζει τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να υπάρχει άμεση ενημέρωση με αυτοψίες για όσα συμβαίνουν στην περιοχή όπου ανθεί η καλλιέργεια της φράουλας, αλλά η οποία παράλληλα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο για τις συνθήκες διαβίωσης και τον τρόπο καταβολής των ημερομισθίων στους μετανάστες εργάτες που ασχολούνται στην παραγωγή.

Ηδη τον Δεκέμβριο –οπότε και το πρώτο report του παρατηρητηρίου– κόπηκαν οι πρώτες πρώιμες φράουλες, ενώ λόγω της αύξησης των αναγκών για φύτευση στην περιοχή έχουν αρχίσει να συρρέουν πολλοί εργάτες από το Μπανγκλαντές. Παράλληλα στήνονται και τα παραπήγματα τα οποία θα ενοικιαστούν στους καινούργιους. «Φαίνεται να έχουν καλλιεργηθεί περισσότερα στρέμματα από οποτεδήποτε άλλοτε, οπότε προμηνύεται ότι οι ανάγκες για εργατικά χέρια στην περιοχή θα είναι αυξημένες», αναφέρει το 1ο report του παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με την αυτοψία, «ήδη μένουν πάνω από 100 άτομα στον χώρο –σ.σ. στον χώρο που επανειλημμένως έχει καταστραφεί από πυρκαγιές– και, αν κάποιος συνυπολογίσει τα παραπήγματα υπό ανέγερση, ο αριθμός αυτός τουλάχιστον θα τετραπλασιαστεί. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν ήδη στο όριο και, παρά τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, έχει αρχίσει να αναδύεται δυσοσμία».

Σε όλη τη γύρω περιοχή στήνονται καλύβες από καλάμια και νάιλον για να στεγαστούν εκατοντάδες εργάτες, σημειώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή