«Εις υγείαν» του τοπ Sommelier για το 2019

«Εις υγείαν» του τοπ Sommelier για το 2019

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκοπεύουμε να φάμε αστακό με μανιτάρια. Ποιο κρασί θα μας προτείνατε;». Πρόκειται για μία από τις χιλιάδες πιθανές ερωτήσεις, στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν οι υποψήφιοι στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο 2019 που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Μετά την πρόταση του οινοχόου, οι κριτές-υποθετικοί πελάτες μπορούν να προχωρήσουν βέβαια και σε περισσότερο εξειδικευμένες ερωτήσεις όπως την προέλευση του συγκεκριμένου κρασιού αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του τρύγου σε εκείνη την περιοχή, τη συγκεκριμένη χρονιά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίσουν την ποικιλία, αλλά και την προέλευση ενός κρασιού με «κλειστά μάτια», εφόσον θα πρέπει να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη δοκιμασία της τυφλής γευσιγνωσίας. Και μετά τα τεστ γνώσεων θα πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν σε ένα κρασί ανοίγοντας το μπουκάλι και σερβίροντάς το σωστά.

Οι γνώσεις που απαιτούνται για να συμμετέχει κάποιος στον διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο 2019 είναι πολλές και ποικίλες, στην πράξη οτιδήποτε έχει να κάνει με το κρασί. Η δύναμη του οινοχόου είναι τεράστια, καθώς είναι αυτός που μπορεί να γνωρίσει και να προωθήσει ένα κρασί στο ευρύ κοινό, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα, τη φήμη και άρα και τις πωλήσεις του.

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου στα πρότυπα αντίστοιχων διαγωνισμών σε άλλες χώρες, τόσο σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση όσο και τους διαγωνιζόμενους και συμμετέχοντες. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν πρόεδροι ενώσεων οινοχόων από άλλες χώρες καθώς και πολλοί άλλοι κριτές από τη χώρα μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, την εστίαση και τη γαστρονομία. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ενωσης Οινοχόων και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της γνωστής οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά» που πραγματοποιείται στην Αθήνα από την Ενωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18.00 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και μέσα από αυτήν θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής. Την τελική φάση του διαγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ευρύτερο κοινό.

Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον φετινό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν 15 οινοχόοι από την Ελλάδα και ένας φιλοξενούμενος από την Κύπρο, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό Sommelier, ο οποίος θα διεξαχθεί το 2022 από τη Διεθνή Ενωση Οινοχόων (A.S.I) και αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση στον κλάδο της παγκόσμιας οινοχοΐας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κορυφαίοι οινοχόοι σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχονται συχνά από σκανδιναβικές χώρες αλλά και την Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή