Kινητοποιήσεις φορέων στη Σάμο για το hotspot

Kινητοποιήσεις φορέων στη Σάμο για το hotspot

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική απεργία έχουν προκηρύξει φορείς και επαγγελματικά σωματεία της Σάμου για την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου διεκδικώντας να κλείσει άμεσα το hotspot στο Βαθύ, όπου παραμένουν 3.685 πρόσφυγες και μετανάστες –σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση–, εκ των οποίων οι περισσότεροι σε σκηνές και διαβιώντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η εγκατάσταση που υπάρχει στη Σάμο δεν χωράει περισσότερα από 650 άτομα. Το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε χθες ότι δρομολογεί την καταβολή κονδυλίου ύψους 181.000 ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβασή τους. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης με ανάρτησή του στο Facebook καταδικάζει τη δράση μικρής ομάδας ακραίων που ασκούν βία, εμποδίζοντας τα παιδιά των προσφύγων να πάνε σχολείο, όπως αναφέρει. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, δάσκαλος δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια σύσκεψης συλλόγων γονέων στη Σάμο στις 28 Ιανουαρίου, η οποία είχε ως αντικείμενο την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων. Ο εκπαιδευτικός πήρε τον λόγο για να μιλήσει για το θέμα, ωστόσο κάποιοι από τους παρευρισκομένους κινήθηκαν εναντίον του με βίαιες διαθέσεις.

Με αφίσα όπου αναγράφεται το σύνθημα «Stop στο έγκλημα – να κλείσει το Hotspot – Stop στην υποβάθμιση της υγείας», το Επιμελητήριο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο, ο εμπορικός σύλλογος, ο δικηγορικός σύλλογος, η ένωση ξενοδόχων του νησιού ζητούν από τους πολίτες να συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου στην πλατεία Σοφούλη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνέχιση λειτουργίας του hotspot και μάλιστα με τη διαμονή εκεί χιλιάδων ανθρώπων, αριθμού πολλαπλάσιου εκείνων που επισήμως μπορούν να φιλοξενήσουν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι από το hotspot –το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Βαθύ– να αναζητούν καταφύγιο σε διάφορα σημεία εντός της πόλης, προκειμένου να προφυλαχθούν από το κρύο και τη βροχή.

«Ο στόχος μας είναι εκείνη την ημέρα να νεκρώσουν τα πάντα, έτσι ώστε να γυρίσει προς τα εδώ η κυβέρνηση και να δει τι γίνεται στην τοπική κοινωνία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν χωρούν στην εγκατάσταση, οπότε ψάχνουν καταφύγιο οπουδήποτε μέσα στην πόλη. Οι συνθήκες στο hotspot αποτελούν πρόβλημα για την υγεία των μεταναστών αλλά και των κατοίκων του νησιού, ενώ κάθε τόσο πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Σάμου.

Ανάλογες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και στη Λέσβο την ίδια ημέρα, καθώς στο hotspot στη Μόρια, παρά τις συνεχείς μεταφορές ατόμων που χαρακτηρίζονται «ευάλωτοι» στην ενδοχώρα, παραμένουν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η επίσημη χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι για 3.100 άτομα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους νησιώτες το τέλος του χειμώνα, που θα σημάνει την αρχή της τουριστικής περιόδου, αλλά και ταυτόχρονα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Από την αρχή του έτους, 2.233 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν συνολικά στην Ελλάδα, από τους οποίους οι 1.637 στα νησιά και οι 596 στην ενδοχώρα μέσω του Εβρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή