Η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ μίλησε για τον Ι. Γεννάδιο και το Λονδίνο της εποχής του

Η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ μίλησε για τον Ι. Γεννάδιο και το Λονδίνο της εποχής του

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί Αθηναίοι γνωρίζουν τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν περάσει ποτέ το κατώφλι της –ούτε για τις ωραίες εικαστικές εκθέσεις ή μουσικές εκδηλώσεις της– σίγουρα καμαρώνουν το υπέροχό της κτίριο που βρίσκεται ακροβολισμένο στον Λυκαβηττό. Δυστυχώς, ελάχιστοι ξέρουν περισσότερα για τη σημαντική μορφή του Ιωάννη Γενναδίου (1844-1932), του λογίου, βιβλιοφίλου και ευεργέτη που αποφάσισε το 1922 να δωρίσει στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας μια πλουσιότατη συλλογή 25.000 τίτλων με θέμα την Ελλάδα.

Ο όρος του ήταν να χτιστεί ένα οικοδόμημα που θα στέγαζε τη συλλογή και που θα έφερε το όνομα του σχολάρχη πατέρα του, Γεωργίου Γενναδίου. Ο Ιωάννης που πήγε σχολείο στη Μάλτα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως διπλωμάτης στο Λονδίνο, είναι μια προσωπικότητα γοητευτική που διακρινόταν για το πατριωτικό της πνεύμα με σπουδαία επιρροή στις ελληνοβρετανικές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ μίλησε για τον Ι. Γεννάδιο και το Λονδίνο της εποχής του-1

Η τελετή της μεταφοράς της σορού της βασίλισσας Βικτωρίας της Βρετανίας, απόκομμα του Τύπου.

Ο Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης με την ευκαιρία του εορτασμού της «Ημέρας Μνήμης του Ιωάννου και της Ανθής Γενναδίου» προσκάλεσε προχθές την πρέσβειρα του Η.Β. Κέιτ Σμιθ να μιλήσει για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που φωτίζει την παιδεία του Γενναδίου, την εποχή κατά την οποία έζησε αλλά και την ιδιαίτερη ματιά του στα τεκταινόμενα. Θέμα της: «To Λονδίνο την εποχή του Ιωάννη και της Ανθής Γενναδίου με βάση τα προσωπικά τους scrapbooks που φυλάσσονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη».

Η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ μίλησε για τον Ι. Γεννάδιο και το Λονδίνο της εποχής του-2

Φωτογραφία από τα λευκώματα του Γενναδίου που δείχνει τον Ελευθέριο Βενιζέλο να φιλοξενείται από τον Σερ Αρθουρ και τη Λαίδη Κρόσφιλντ στο Λονδίνο το 1921, κατά την αυτοεξορία του.

Οπως εξήγησε και ο πρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Τάσος Κριεκούκης καλωσορίζοντας την Κέιτ Σμιθ, τα 116 λευκώματα (ή scrapbooks) του Ιωάννη Γενναδίου είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές της Βιβλιοθήκης που περιέχει ανεκτίμητες ιστορικές πληροφορίες για διαφορετικά θέματα: ιστορικά, τοπογραφικά, αρχαιολογικά, εθνολογικά, αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, βιβλιογνωστικά, δημοσιογραφικά καθώς και τις οικογενειακές υποθέσεις του. Στα λευκώματά του συνέλεγε φωτογραφικό υλικό και εφήμερα. Αποκόμματα από εφημερίδες και βιβλία, γκραβούρες, έντυπο υλικό, προγράμματα από εκδηλώσεις, προσκλήσεις κ.ά.

Η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ μίλησε για τον Ι. Γεννάδιο και το Λονδίνο της εποχής του-3

Ο Τάσος Κριεκούκης, πρόεδρος των Φίλων, καλωσορίζει την Κέιτ Σμιθ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Μέσα από τη διάλεξη της πρέσβειρας φάνηκε ανάγλυφα η ατμόσφαιρα του Λονδίνου εκείνης της εποχής, που ήταν το παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου και πολιτικής ισχύος. Εκτός από τη νοερή περιήγηση στον χώρο και στον χρόνο, η Σμιθ μίλησε για την καίρια συμβολή του Γενναδίου προς στην πατρίδα του. Θα ακουστεί πικρά ειρωνικό –μιας και η ιστορία κάνει κύκλους– πως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ως διπλωμάτης ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τους Βρετανούς. Χάρις σε αυτόν αποκαταστάθηκε το αξιόχρεο και βγήκαμε στην αγορά του Λονδίνου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή