Η «ομηρία» χιλιάδων παιδιών μεταναστών

Η «ομηρία» χιλιάδων παιδιών μεταναστών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυετείς καθυστερήσεις στη διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών συνεχίζονται, παρά τις αλλαγές στη νομοθεσία. Οφείλονται κυρίως στη ραθυμία και στις δυσλειτουργίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που έχει ως συνέπεια την επί μακρόν ομηρία χιλιάδων νέων. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, έως και το τέλος του 2018, έχουν κατατεθεί συνολικά 89.293 αιτήσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά δεύτερης γενιάς. Σχεδόν το 1/5 αυτών, δηλαδή 21.165 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα, υποχρεώνοντας χιλιάδες νέους ανθρώπους να θέτουν τη ζωή και τις επιδιώξεις τους στην αναμονή για χρόνια. Συχνά μάλιστα, εξαιτίας των καθυστερήσεων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και διαβίωσης.

«Ηρθα στην Ελλάδα με τους γονείς μου το 1995, όταν ήμουν 4 χρόνων. Οσο πήγαινα σχολείο δεν καταλάβαινα ότι υπήρχε κάποια διαφορά με τα άλλα παιδιά. Κανένας ποτέ δεν μου είπε τίποτα, δεν με κορόιδεψε για την καταγωγή μου. Δεν το σκεφτόμουν καν ότι είμαι από την Αλβανία». Η Εμανουέλα (αυτό δεν είναι το πραγματικό της όνομα) σήμερα είναι 28 χρόνων και μαζί με τουλάχιστον ακόμα 21.165 παιδιά βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην αναμονή για την απόκτηση ιθαγένειας ως παιδί 2ης γενιάς μεταναστών. Μετά το σχολείο σπούδασε νοσηλευτική και ξεκίνησε να αναζητεί δουλειά. Σήμερα στα 28 της έχει κάνει οικογένεια και βέβαια πληροί όλους τους όρους για να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια.

Το 2016 κατέθεσε τα χαρτιά της με όλα τα αναγκαία έγγραφα. «Από τότε μπαίνω συνέχεια στην ιστοσελίδα που μπορείς να αναζητήσεις την πορεία της αίτησής σου, αλλά γράφει ότι βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία καταχώρισης», εξηγεί. Τι σημαίνει να μην έχεις την ελληνική ιθαγένεια ενώ έχεις ζήσει όλη σου τη ζωή στην Ελλάδα; «Σημαίνει ότι δεν μπορείς να δουλέψεις στο Δημόσιο. Οτι δεν μπορείς να ψηφίσεις βέβαια και ότι βρίσκεσαι σε διαρκή ανασφάλεια για το τι μπορεί να συμβεί: η άδεια παραμονής μου λήγει τον Αύγουστο και θα πρέπει να πληρώσω πάλι παράβολο για να την ανανεώσω. Και αν δεν έχεις τα χρήματα, γίνεσαι “παράνομος” και μπορούν να σε γυρίσουν στην Αλβανία».

Οι σχετικές υπηρεσίες εξέτασης των αιτήσεων ιθαγένειας, που έως τώρα βρίσκονταν στην αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, από την αρχή του χρόνου ανήκουν πλέον διοικητικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει εντοπίσει η Διεύθυνση Ιθαγένειας του ΥΠΕΣ στη μεγαλύτερη αρμόδια υπηρεσία της χώρας η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά, στη συγκεκριμένη υπηρεσία εργάζονται 30 υπάλληλοι και κατά τη διάρκεια του 2018 αποδόθηκε ιθαγένεια σε 1.979 άτομα.

Στην Αθήνα

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στην υπηρεσία Αθηνών εργάζονται 22 άτομα και μέσα στον 2018 διεκπεραίωσαν 4.431 αιτήσεις. Στην υπηρεσία νοτίου τομέα Πειραιά και νήσων εργάζονται 19 άτομα και απέδωσαν ιθαγένεια σε 3.912 άτομα, στην υπηρεσία βόρειου τομέα και Ανατολικής Αττικής εργάζονται 21 άτομα και τον προηγούμενο χρόνο απέδωσαν ιθαγένεια σε 3.383 άτομα και στην υπηρεσία κεντρικού τομέα και Δυτικής Αττικής εργάζονται 21 άτομα και εξέτασαν 2.880 αιτήσεις τον προηγούμενο χρόνο. Ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης σε σχετική ερώτηση της «Κ» απορρίπτει πλήρως τα σενάρια περί ηθελημένων καθυστερήσεων τα οποία φημολογούνται. «Είμαι πεισμένος ότι η ιδιαίτερα απογοητευτική εικόνα της Θεσσαλονίκης οφείλεται σε μη ορθολογικό τρόπο οργάνωσης της δουλειάς. Η συνάντηση που είχα την περασμένη εβδομάδα με στελέχη της διεύθυνσης με καθιστά αισιόδοξο, καθώς συνομολογήσαμε συγκεκριμένες αλλαγές».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT