Η Axion Hellas στέκεται στο πλευρό των απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών

Η Axion Hellas στέκεται στο πλευρό των απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση έπληξε πρωτίστως δύο μεγάλα υποσύνολα του πληθυσμού: τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και εκείνους που ζουν σε μακρινά, δυσπρόσιτα μέρη. Εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας αλλά και της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι περιοχές αυτές στερούνται συχνά την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για τους πολίτες, όπως στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση, στη βελτίωση στις υποδομές και στη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Axion Hellas στέκεται στο πλευρό των απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών-1

Οραματιστής και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, ο Βασίλης Πατέρας.

Στην Αθήνα γεννήθηκαν πολλές πρωτοβουλίες με στόχο την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν, αλλά για τους νησιώτες και τους βουνίσιους δεν έγιναν τόσα πολλά. Η Axion Hellas είναι μια πρωτοβουλία που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να σταθεί στο πλευρό τους, έμπρακτα και αποτελεσματικά. Με επιτόπιες επισκέψεις που γίνονται με πλωτά και χερσαία μέσα, οι εθελοντές της προσεγγίζουν μικρά και μεγαλύτερα νησιά και τις κοινότητές τους.

Εμπνευστής της Axion Hellas και πρόεδρός της είναι ο Βασίλης Πατέρας που έχει γράψει στο παρελθόν πολλά ναυτικά μίλια στο κοντέρ του για την ενίσχυση των νησιωτικών ευπαθών ομάδων. H Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση πήρε σάρκα και οστά στα τέλη του 2016 και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη της και ιδιώτες δωρητές. Θα έλεγε κανείς πως δίνει το παράδειγμα του σύγχρονου, υγιούς εθελοντισμού, σε έναν τομέα που πάσχει από διαφάνεια και καλές πρακτικές στη χώρα μας.

Η Axion Hellas στέκεται στο πλευρό των απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών-2

Η υγεία των ακριτών που δεν έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις και υπηρεσίες είναι σημαντική για την Axion Hellas.

Το συγκινητικό της υπόθεσης είναι ότι στα ιδρυτικά της μέλη είναι άτομα διαφόρων επαγγελμάτων. Γιατροί, νοσηλεύτριες, δικηγόροι, διαφημιστές, επιχειρηματίες έσπευσαν να υπηρετήσουν ένα όραμα, προσφέροντας ο καθένας την τεχνογνωσία και την πείρα του έτσι ώστε να προχωρήσει η υπόθεση. Μαζί τους συστρατεύθηκαν άλλοι εθελοντές από πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Κάθε δράση απαιτεί ομάδες τουλάχιστον 80 εθελοντών, σημαντικό εξοπλισμό και βέβαια, χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί. Εκτός από τα πρόσωπα, υπάρχουν και οι θεσμοί που μπήκαν κάτω από την ομπρέλα της οργάνωσης, όπως το Μαζί για το Παιδί, η HELMEPA, το Οραμα Ελπίδας κ.ά.

Μέχρι στιγμής, οι εθελοντές έχουν επισκεφθεί νησιά όπως το Μεγανήσι και τον Κάλαμο στο Ιόνιο, την Ανάφη και τα Ψαρά στο Αιγαίο. Εχουν πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους, πολιτιστικές δράσεις, έχουν προσφέρει σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ έχουν ενισχύσει και το Πολεμικό Ναυτικό, ανακαινίζοντας στρατιωτικό φυλάκιο στα Ψαρά.

Η Axion Hellas στέκεται στο πλευρό των απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών-3

Ο αθλητισμός και οι υποδομές είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Axion Hellas και μίλησαν για το έργο της ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή