Το κολομβιανό καρτέλ πίσω από φόνο στην Αθήνα

Το κολομβιανό καρτέλ πίσω από φόνο στην Αθήνα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόνος του 56χρονου Βέλγου Luigi Vancheri το 2017 στον Νέο Κόσμο αποτελούσε άλυτο μυστήριο, μέχρι τη στιγμή που οι ερευνητές του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο. Τα γραπτά μηνύματα που βρέθηκαν αποθηκευμένα στη μνήμη της συσκευής αποκάλυψαν τα κίνητρα και την ταυτότητα των δραστών. Ο ένας απ’ αυτούς, υπήκοος Αλβανίας 32 ετών, συνελήφθη στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς και αύριο αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή. Αλλοι δύο συνεργοί του, επίσης Αλβανοί, με ψευδώνυμα ή υποκοριστικά ονόματα «Tony» και «Vinny» συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη. Κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον Vancheri με μία σφαίρα στο κεφάλι κατ’ εντολήν του κολομβιανού καρτέλ στο οποίο ο 56χρονος Βέλγος χρωστούσε χρήματα. Η δολοφονία έγινε το βράδυ της 16ης Ιουνίου 2017 στον πεζόδρομο της οδού Φανοσθένους στον Νέο Κόσμο. Στο σημείο του φόνου οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει και περισυλλέξει έναν κάλυκα από όπλο διαμετρήματος 22 χιλιοστών, ενώ κατά τη νεκροτομή μία σφαίρα είχε βρεθεί στο πίσω μέρος του κρανίου του θύματος. Ο δολοφόνος τον είχε πυροβολήσει μία φορά πισώπλατα από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση.

Ο Vancheri είχε καταγωγή από τη βελγική πόλη Ans κοντά στη Λιέγη και έμενε μόνιμα στην Ιμπιζα της Ισπανίας. Ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αθήνα έξι μέρες πριν από τη δολοφονία του, την 10η Ιουλίου και διέμενε στο ξενοδοχείο Cypria, στο κέντρο της Αθήνας. Τη στιγμή του φόνου είχε στην τσέπη του παντελονιού του 1.000 ευρώ. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας έστειλαν μέσω Interpol αίτημα σε ξένες διωκτικές αρχές, αναζητώντας πληροφορίες για τον 56χρονο. Οι απαντήσεις που πήραν μερικές εβδομάδες αργότερα έδωσαν κατεύθυνση στην έρευνά τους: το θύμα είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Ελβετία. Περιγραφόταν ως αρχηγικό μέλος κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά στην Ε.Ε. και στην Λατινική Αμερική.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας (La Meuse) μερικές ημέρες πριν από το ταξίδι του στην Αθήνα είχε κριθεί ένοχος από δικαστήριο της Λιέγης για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών. Στην πορεία της έρευνας οι Ελληνες αξιωματικοί προχώρησαν σε άρση απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο και ανέσυραν από τη μνήμη όλες τις επικοινωνίες που ο 56χρονος είχε πραγματοποιήσει μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp και το Viber. Τι προέκυψε απ’ αυτές; Ο Vancheri φέρεται να χρωστούσε χρήματα σε μέλη του κολομβιανού καρτέλ κοκαΐνης με τα οποία συνεργαζόταν. Για να τον εκβιάσουν, οι Λατινοαμερικανοί ναρκέμποροι είχαν απαγάγει και κρατούσαν όμηρο ένα μέλος της ομάδας του, ενώ η συνάντηση για την αποπληρωμή του χρέους είχε συμφωνηθεί να γίνει στη Σαραγόσα.

Ο Βέλγος φέρεται να ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους της αντίπαλης ομάδας και να διαπραγματευθεί μαζί τους τη συνέχιση της συνεργασίας τους. Βρέθηκαν δεκάδες επικοινωνίες του Vancheri με τον 32χρονο Αλβανό συλληφθέντα. Ο τελευταίος είναι εκείνος που του υπέδειξε να πάει στο ραντεβού με τους δολοφόνους του στην οδό Φανοσθένους. Ανάμεσα στα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν είναι και το ακόλουθο:

Θύμα: Πού είναι ο Tony;

Κατηγορούμενος: θα τον ρωτήσω διεύθυνση.

Θύμα: Εχεις τη διεύθυνση;

Κατηγορούμενος: Φανοσθένους 14, Νέος Κόσμος.

Θύμα: Πηγαίνω τώρα.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν άμεσα τον 32χρονο, πιθανότατα επειδή ήταν καταχωρισμένος στη μνήμη του κινητού του θύματος με τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς του. Ετσι, κατά τη διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς την 1η

Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε και συνελήφθη. Ανακρινόμενος από τους αστυνομικούς παραδέχθηκε ότι αυτός έστειλε τον Βέλγο στο ραντεβού με τους δολοφόνους του, ωστόσο, αρνήθηκε ότι έχει ανάμειξη στην ανθρωποκτονία. Επιπλέον, απέφυγε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα των δύο συνεργών του, προφασιζόμενος ότι δεν θυμάται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή