Αναγεννάται η γέφυρα Κοράκου

Αναγεννάται η γέφυρα Κοράκου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά της σε περιστατικό που συνέβη την ημέρα των εγκαινίων της, το 1515. Ο χορηγός του έργου, μητροπολίτης Λάρισας Βησσαρίων Β΄, στάθηκε στο κέντρο της και ρώτησε τους μάστορες που βρίσκονταν χαμηλά, δίπλα στον Αχελώο, πώς φαίνεται από εκεί. Εκείνοι απάντησαν «σαν κόρακας» και τότε εκείνος αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν το όνομά της.

Η γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο ήταν επί αιώνες η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα της Ελλάδας, ενδεχομένως και των Βαλκανίων, διάσημη για το μεγάλο ύψος της που φανέρωνε και την τέχνη των μαστόρων της. Στα 434 χρόνια «ζωής» του, το γεφύρι συνδέθηκε με πολλά ιστορικά γεγονότα, ως η κύρια δίοδος επικοινωνίας ανάμεσα στους νομούς Αρτας και Καρδίτσας. Μέχρι που τον Μάρτιο του 1949 ανατινάχθηκε κατά την υποχώρηση των ανταρτών στον Εμφύλιο. Χρόνο με τον χρόνο, τα δύο άκρα της γέφυρας γκρεμίζονταν, μέχρι που το 2015, με τις μεγάλες βροχές που «φούσκωσαν» τον Αχελώο, παρασύρθηκαν και τα τελευταία κομμάτια.

Μια ομάδα ανθρώπων που κατάγονται από την περιοχή, με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Κοσσυβάκη, αποφάσισε να αναλάβει δράση. «Βλέπαμε το μνημείο σιγά σιγά να καταρρέει και στο τέλος να μη μένει σχεδόν τίποτα. Κανένα ενδιαφέρον, ούτε από τις τοπικές αρχές ούτε από το κεντρικό κράτος», αναφέρει ο κ. Κοσσυβάκης. «Από το 2010 είχαμε ξεκινήσει εκδηλώσεις και ημερίδες για την κοιλάδα του Αχελώου, με σκοπό να αναδείξουμε την περιοχή μας και τα μνημεία μας. Μετά την κατάρρευση και των τελευταίων τμημάτων της γέφυρας Κοράκου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε εκστρατεία υπέρ της ανακατασκευής της».

Χρησιμοποιώντας τη θέση του (υπεύθυνος επικοινωνίας στη Σοσιαλιστική Ομάδα για την αντιπροσωπεία του Ποταμιού στο Ευρωκοινοβούλιο), ο κ. Κοσσυβάκης κατάφερε να φέρει στην περιοχή σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, και να εξασφαλίσει τη στήριξη ακόμα περισσοτέρων, όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Τελικώς, ο στόχος επετεύχθη. Την επόμενη Παρασκευή υπογράφεται προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε τρία υπουργεία (Υποδομών, Πολιτισμού, Οικονομίας), στις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, τους δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη Αρτας και Αργιθέας Καρδίτσας (τους οποίους κάποτε ένωνε η γέφυρα), το ΕΜΠ και το ΤΕΕ για την ανακατασκευή της γέφυρας. Με τη σύμβαση το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει να ωριμάσει και να δημοπρατήσει το έργο, με προϋπολογισμό 13,6 εκατ. ευρώ, ενώ ΕΜΠ και ΤΕΕ θα αναλάβουν το τεχνικό κομμάτι.

«Για εμάς αυτό το έργο έχει μεγάλη σημασία. Η γέφυρα αυτή ήταν ο σύνδεσμος Αρτας και Καρδίτσας, ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική αξία. Με την αποκατάστασή του, αποκαθίσταται και μια πληγή από το παρελθόν», λέει ο κ. Περικλής Μίγδος, δήμαρχος Καραϊσκάκη. «Επιπλέον, ελπίζουμε ότι θα μας βάλει στον πολιτιστικό χάρτη.

Είμαστε ο δεύτερος πιο γερασμένος δήμος στην Ευρώπη και ένας από τους πιο φτωχούς στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκη να βγούμε από την αφάνεια».

«Η αποκατάσταση της γέφυρας Κοράκου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Τα γεφύρια ενώνουν περιοχές, ανθρώπους, πολιτισμούς», λέει ο κ. Κοσσυβάκης. «Το έργο αυτό θα στρέψει το βλέμμα του ταξιδιώτη στην πανέμορφη κοιλάδα του Αχελώου, σε μια περιοχή πλούσια σε Ιστορία και φυσική ομορφιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή