Τοποθετήσεις γ.γ. εντός Φεβρουαρίου ζητούν οι θεσμοί

Τοποθετήσεις γ.γ. εντός Φεβρουαρίου ζητούν οι θεσμοί

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα «κόκκινη κάρτα» για την επιλογή ειδικών και τομεακών γραμματέων με το νέο σύστημα δέχθηκε η κυβέρνηση κατά την τελευταία συνάντησή της με εκπροσώπους των θεσμών.

Μετά το «σίριαλ» του περασμένου καλοκαιριού με τις 22 προβληματικές προκηρύξεις που εντοπίστηκαν σε 9 υπουργεία και επανεκδόθηκαν, οι θεσμοί αυτή τη φορά εξέφρασαν εντόνως τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στις 69 θέσεις ειδικών και τομεακών γραμματέων ακόμη δεν έχει γίνει καμία απολύτως τοποθέτηση με το νέο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας και συγκεκριμένα να υπάρξουν τοποθετήσεις εντός του τρέχοντος μηνός.

Από ελληνικής πλευράς έγινε παραδεκτή η σημαντική καθυστέρηση που υφίσταται και η οποία αποδόθηκε στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ με την επισήμανση ότι «δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα πίεσης» του οργάνου. Μάλιστα, σε ένδειξη της ύπαρξης βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγινε αναφορά και στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αφορά την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ.

Επί του παρόντος, από τις 69 προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί, οι τρεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο επιλογής, ενώ επτά είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν σφοδρές καταγγελίες επί της διαδικασίας και συγκεκριμένα ότι σε τρία υπουργεία μεταξύ των τριών επικρατεστέρων για τη θέση των γενικών γραμματέων βρίσκονται και οι νυν γενικοί γραμματείς, οι οποίοι είναι διορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον ότι βάσει της διαδικασίας, η τελική επιλογή μεταξύ των επικρατεστέρων ανήκει στον υπουργό. Οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θορύβησαν» εκ νέου και τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν «διαφάνεια και απο-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης».

«Η έκθεση φωτογραφίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τοποθετήσεις των νέων, μόνιμων γραμματέων στα υπουργεία συνεχίζεται», σημειώνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος κάνει λόγο για επαλήθευση των καταγγελιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «προσπάθεια επιβολής στα κρυφά, κομματικά εγκάθετων τετραετούς θητείας σε νευραλγικές θέσεις των υπουργείων».

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. καταγγέλλει ότι και στις τρεις προκηρύξεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επιλογής από τον υπουργό και αφορούν δύο θέσεις γενικών γραμματέων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μία θέση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μεταξύ των επικρατεστέρων είναι και οι νυν γενικοί γραμματείς. «Είναι προφανής σε όλους πια η επιχείρηση πλήρους εργαλειοποίησης της δημόσιας διοίκησης από την πλευρά της κυβέρνησης», καταλήγει ο τομεάρχης της Ν.Δ.

Ως προς τους λοιπούς επικεφαλής της διοίκησης η διαδικασία φαίνεται να κυλά ομαλά. Η επιλογή των συνολικά 90 γενικών διευθυντών έχει ολοκληρωθεί, η διαδικασία για την επιλογή των διευθυντών βρίσκεται στο στάδιο της συνέντευξης, ενώ και οι τμηματάρχες θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή