Ακαρπη η συνάντηση με τους αγρότες

Ακαρπη η συνάντηση με τους αγρότες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο οδήγησε το… αγροτικό πετρέλαιο τη συνάντηση των εκπροσώπων της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων με το κυβερνητικό επιτελείο χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση, εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να εκτονωθεί το κλίμα των αγροτικών κινητοποιήσεων με την ικανοποίηση του αιτήματος για συνάντηση και «με άλλους υπουργούς εκτός του κ. Αραχωβίτη, οι οποίοι να έχουν τη δικαιοδοσία να ρυθμίσουν οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα».

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα όταν οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν την επιστροφή πετρελαίου που τους οφείλεται από το 2016, για να πληροφορηθούν διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη ότι το ποσό των 38 εκατ. που είχε προϋπολογιστεί έχει ήδη αποδοθεί. Οσον αφορά την πιθανότητα να μειωθεί η φορολογία για το αγροτικό πετρέλαιο, ο υπουργός δεν απάντησε κατηγορηματικά, ωστόσο παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια.

«Τζάμπα θριαμβολογούν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, δεν έχουν περιθώριο να δώσουν τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά αγροτικό στέλεχος ύστερα από δύο ώρες έντονων διαπληκτισμών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω αναμονής της αντιπροσωπείας των αγροτών από τις Σέρρες και κράτησε έως αργά το βράδυ, ελάχιστα ήταν τα σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι έχουν ικανοποιηθεί πολλά αιτήματα των αγροτών το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητούσε να συνεχιστεί ο διάλογος.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηριχθεί η χώρα στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνιζαν ότι ακούν μόνον υποσχέσεις και καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Σε πολλά σημεία της συζήτησης, μάλιστα, οι αγρότες κατηγόρησαν τα κυβερνητικά στελέχη για άγνοια των πραγματικών δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή και την πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Παράλληλα ανέβαζαν φωτογραφίες από τη συνάντηση –η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών– στα κοινωνικά δίκτυα καλώντας τους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Ακαρπη είχε αποβεί και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος με συνεταιρισμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν οι επιδοτήσεις λόγω εμπλοκής με τους δασικούς χάρτες και κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή