Αυξάνονται τα θύματα γρίπης

Αυξάνονται τα θύματα γρίπης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «καρδιά» της φετινής επιδημίας της εποχικής γρίπης είναι η χώρα μας, με τον αριθμό των ατόμων που αναζητούν ιατρική βοήθεια λόγω γρίπης να αυξάνεται διαρκώς. Την περασμένη εβδομάδα σχεδόν δέκα στους εκατό ασθενείς που επισκέπτονταν γιατρό στη χώρα μας ήταν λόγω συμπτωμάτων γρίπης. Συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έως και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 56 θάνατοι και 226 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής εισήχθησαν σε εντατική 40 νέα κρούσματα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην εντατική λόγω γρίπης είναι τα 58 έτη και στη συντριπτική τους πλειονότητα (86,6%) προσβλήθηκαν από την πανδημική γρίπη Α (Η1Ν1). Από τα 219 κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%), ενώ το 75,8% των περιστατικών αφορούσε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο. Από τους 56 ασθενείς που κατέληξαν λόγω γρίπης, οι επτά δεν νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Πάντως, στην έκθεση τονίζεται ότι ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη δεν γίνεται ως ρουτίνα στην κλινική πράξη και συνεπώς «τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (αριθμός νοσηλειών ΜΕΘ και θανάτων), δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος του συνόλου της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη». Η αναφορά αυτή εκλαμβάνεται και ως απάντηση στις πρόσφατες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, η οποία κατηγόρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι διαθέτει αναξιόπιστα στοιχεία και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα κρούσματα από τη γρίπη στη χώρα μας, αλλά και τα νοσοκομεία ότι δεν ελέγχουν εργαστηριακά όλους τους ασθενείς με γριπώδη συνδρομή.

Χθες το απόγευμα αναμενόταν να φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες 25.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων, από τις 50.000 που έχει παραγγείλει ως έκτακτη εισαγωγή το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας του ΕΟΦ για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση από πολίτες που δεν έσπευσαν εγκαίρως να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια αυτά αναμένεται το αργότερο έως τη Δευτέρα να έχουν παραληφθεί από τα φαρμακεία. Τη Δευτέρα αναμένεται να εισαχθούν και τα υπόλοιπα 25.000 εμβόλια.

Αρκετά φαρμακεία έχουν ήδη λίστες από πολίτες που περιμένουν να έρθουν τα εμβόλια. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, οι πολίτες εγγράφονται σε περισσότερες της μιας λίστες, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στους φαρμακοποιούς. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, οι μισοί από όσους ψάχνουν τώρα εμβόλιο ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είτε αμέλησαν να εμβολιαστούν την κατάλληλη εποχή (Οκτώβριο-Νοέμβριο), είτε είχαν άρνηση η οποία «κάμφθηκε», όταν άρχισε να γίνεται γνωστός ο αριθμός των θανάτων από γρίπη. «Οι άλλοι μισοί, όμως, είναι υγιή νεαρά άτομα τα οποία απλώς έχουν πανικοβληθεί».

Εν τω μεταξύ, ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα μας θέτει με ερώτησή του ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Ο βουλευτής ζητεί να μάθει το ακριβές ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στο ΕΣΥ, καθώς και εάν το υπουργείο προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή