ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μην γίνεσαι εμπόδιο στην ανάγκη – Δώσε προτεραιότητα στη ζωή (βίντεο)

min-ginesai-empodio-stin-anagki-amp-8211-dose-proteraiotita-sti-zoi-vinteo-2300629

Ο τραυματιοφορέας μεταφέρει το θύμα ενός τροχαίου, ενώ στο βάθος διακρίνεται το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περιμένει με αναμμένους τους φάρους.

Σε αυτή τη μικρή, και ταυτόχρονα κρίσιμη διαδρομή, προς το ασθενοφόρο, την πορεία του τραυματιοφορέα ανακόπτει ένας ποδηλάτης, μία γυναίκα που μιλάει στο κινητό της, εμποδίζοντας τη διέλευση του τραυματία και τέλος τρία άτομα που λογομαχούν, ακριβώς μπροστά στο ασθενοφόρο.

Το πλάνο κλείνει με «μαύρο», ενώ ακούγεται μία φωνή να λέει: «Μην γίνεσαι εμπόδιο στην ανάγκη, Δώσε προτεραιότητα στη ζωή».

Η παραπάνω «ιστορία» είναι η αλληγορική οπτικοποίηση της Μ.Κ.Ο. «Ε.Λ.Α», η οποία δημιούργησε την πρώτη της ταινία με κοινωνικό μήνυμα για την οδήγηση.

Τα λόγια που ακούγονται, δηλαδή, το σλόγκαν: «Μην γίνεσαι εμπόδιο στην ανάγκη, Δώσε προτεραιότητα στη ζωή», περιέχει την ουσία του οράματος της Μ.Κ.Ο., η οποία έχει στόχο να καθοδηγήσει τους οδηγούς σε μια σωστή συμπεριφορά, ώστε να έχουμε δρόμους που μας οδηγούν στον προορισμό μας με ασφάλεια.

Η λογική πίσω από αυτό το μήνυμα είναι απλή: «Αν όλοι οδηγούμε σεβόμενοι το γεγονός ότι οι δρόμοι δεν ανήκουν μόνο σε εμάς, τότε μπορούμε να πάμε μπροστά ως κοινωνία».

Η πρώτη ταινία της «Ε.Λ.Α.» δείχνει με μια εικόνα (συγκεκριμένα με ένα μονοπλάνο) το τραγικό αποτέλεσμα όταν δεν δίνουμε σημασία στο ρόλο της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), όταν γινόμαστε εμπόδιο στην ανάγκη κάποιου συνανθρώπου μας που μάχεται για να μείνει στη ζωή.

Το συγκεκριμένο όραμα αποκτά φωνή με το πρώτο από τα τρία διαφημιστικά μηνύματα που σύντομα θα είναι στον αέρα.

Η Ε.Λ.Α. δημιουργήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής σε τρεις ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους σε ένα τροχαίο και δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τις χαρές της ζωής, ούτε τον εγγονό και ανιψιό τους.

Με αυτό το συναισθηματικό φορτίο, γεννήθηκε η επιθυμία στον δημιουργό της  Ε.Λ.Α. να αλλάξει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα.

Με αυτό το όραμα, η Ε.Λ.Α. θα προσπαθήσει να αλλάξει κατεύθυνση στην οδηγική μας συμπεριφορά, δίνοντας προτεραιότητα στη ζωή.