Αλλο δρόμο βρίσκουν τώρα οι διακινητές

Αλλο δρόμο βρίσκουν τώρα οι διακινητές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «ένα ακόμη περιστατικό» περιγράφουν οι τοπικές αρχές το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε σκάφος με 29 μετανάστες χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι η διά θαλάσσης προσέγγιση της περιοχής μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας αποτελεί έναν «νέο» δρόμο εισόδου μεταναστών στη χώρα, ο οποίος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τους τελευταίους μήνες.

Πηγές του λιμενικού κάνουν λόγο για περισσότερα από 30 περιστατικά τον τελευταίο χρόνο με εντοπισμό σκαφών που μετέφεραν συνολικά πάνω από 850 άτομα, κυρίως Αφγανούς. Καθώς οι Αφγανοί αποτελούν πλέον την πολυπληθέστερη εθνικότητα των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, οι αφίξεις αυτές προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Χθες το πρωί πάντως κάποιος από όσους επέβαιναν στο σκάφος τηλεφώνησε στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112, μέσω κινητού τηλεφώνου. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε το Κέντρο Συντονισμού και Ερευνας του υπουργείου Ναυτιλίας, και ξεκίνησε η αναζήτηση του σκάφους από το λιμενικό. Λίγο αργότερα, το σκάφος στο οποίο βρίσκονταν 10 παιδιά, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι μετανάστες θα μεταφερθούν για να καταγραφούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στον Εβρο.

Η νέα οδός αποτελεί λύση για τους διακινητές, καθώς οι έλεγχοι για τα σκάφη που ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, και κυρίως τη Λέσβο και τη Σάμο, έχουν αυξηθεί. Το τουρκικό λιμενικό φέρεται να σταμάτησε 18 σκάφη τα οποία ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, στα οποία επέβαιναν συνολικά 703 άνθρωποι.

Ωστόσο οι αφίξεις και στα νησιά είναι καθημερινές. Χθες το πρωί, περίπου την ίδια ώρα που το λιμενικό αναζητούσε το σκάφος στα ανοικτά της Σαμοθράκης, ένα άλλο σκάφος το οποίο μετέφερε ακόμη 51 μετανάστες έφτανε στη Σάμο. Λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 12 το μεσημέρι, ακόμη ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν 40 άτομα έφθασε στη Σάμο. Συνολικά, από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 17 του ίδιου μήνα έφθασαν 173 άνθρωποι στα νησιά του Αιγαίου, εκ των οποίων οι 162 στη Λέσβο. Την ίδια εβδομάδα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα από τα νησιά 360 άτομα.

Στη συνάντηση την οποία είχε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας την προηγούμενη Τετάρτη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο περιθώριο συνδιάσκεψης 55 κρατών για τη μετανάστευση, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τέθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της τήρησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Η κοινή δήλωση όμως αφορά στην πράξη τους Σύρους που φτάνουν στα ελληνικά νησιά καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές από την Υπηρεσία Ασύλου, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιστραφούν Αφγανοί στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 32.497 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι έφθασαν διά θαλάσσης το 2018 στην Ελλάδα, το 28,5% ήταν Αφγανοί, συνολικά 9.788 άτομα, ενώ οι Σύροι έρχονται «δεύτεροι», το 23,6% των αφίξεων, συνολικά 8.090 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή