Τα δεκαώροφα στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή

Τα δεκαώροφα στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο σύλλογος «Φίλοι των Αθηναίων» και 11 κάτοικοι της περιοχής του Μακρυγιάννη, για τις δεκαώροφες πολυκατοικίες στη σκιά της Ακρόπολης. Οι κάτοικοι στρέφονται κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, με την οποία η μία από τις δύο επίμαχες πολυκατοικίες αδειοδοτείται ως εντασσόμενη αρμονικά στο δομημένο περιβάλλον.

Φορείς και κάτοικοι που ξεσηκώθηκαν τον τελευταίο μήνα ενάντια στην ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων στην περιοχή τους, δεν πείστηκαν από τις προχθεσινές ανακοινώσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, περί επανεξέτασης της υπόθεσης στο ΚΑΣ και ενδεχόμενης επιβολής αναστολής εργασιών. Σήμερα το πρωί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, με την οποία τον Οκτώβριο του 2018 ενέκρινε το αίτημα εταιρείας για την ανέγερση του κτιρίου επί της οδού Μισαραλιώτου. Οπως επισημαίνεται στην προσφυγή, η απόφαση της κ. Ζορμπά ότι «το κτίριο εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης» είναι κατά τους κατοίκους «εσφαλμένη και παράνομη».

Η προσφυγή στρέφεται και κατά του ισχύοντος πλαισίου στου Μακρυγιάννη: του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του 1988 με το οποίο ορίστηκε η χρήση «πολεοδομικού κέντρου» και του διατάγματος του 1978 με το οποίο καθορίστηκε συντελεστής δόμησης 3,6. Ειδικά για το τελευταίο, η προσφυγή επισημαίνει ότι ο συντελεστής αυτός είναι 4,5 φορές υψηλότερος από αυτούς «που παγίως καθορίζονται στα μεταγενέστερα του εν λόγω καθεστώτος νομοθετήματα». Οι ρυθμίσεις αυτές, εκτιμούν οι κάτοικοι, «συνεπάγονται σημαντική επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου οικιστικού ιστού», παραγνωρίζοντας τη φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής κοντά στην Ακρόπολη. Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν και αίτηση για το «πάγωμα» των εργασιών στο κτίριο της οδού Μισαραλιώτου, μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε αίτηση θεραπείας που υπέβαλαν στα μέσα του μήνα δύο από τους κατοίκους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης των Αθηνών έλαβαν αρνητική απάντηση. Σύμφωνα με την απάντηση, «η προς ανέγερση οικοδομή, με ύψος 28,70 μ. (+3 μέτρα απόληξη κλιμακοστασίου και πέργκολα) δεν εξαντλεί το επιτρεπόμενο στην περιοχή ύψος και εντάσσεται σε ένα ήδη πυκνά δομημένο περιβάλλον». Επισημαίνεται δε, ότι δεν μπορεί να παρέμβει για το ύψος του κτιρίου: «Ελεγχος υψών ασκείται μόνον σε τμήμα αυτής της περιοχής, που περιλαμβάνει το τρίγωνο Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Μακρυγιάννη – Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, δυνάμει του Π.Δ. 1975», αναφέρεται. Εν τω μεταξύ, οι υπογραφές (στην ψηφιακή πλατφόρμα Avaaz) κατά της ανέγερσης δεκαώροφων κτιρίων στην περιοχή ξεπέρασαν χθες τις 13.000, από 4.000 τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έγινε γνωστή στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, όταν κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν ότι ένα υπό κατασκευήν κτίριο στην οδό Φαλήρου ξεπερνούσε πλέον κατά πολύ τα ύψη των υπολοίπων κτιρίων στου Μακρυγιάννη (βλ. «Κ» 9 Ιανουαρίου 2019). Η ανέγερση τόσο υψηλών κτιρίων είναι ένας συνδυασμός όρων δόμησης με τη χρήση προνομιακών διατάξεων του ΝΟΚ του 2012 (που φέρει τη σφραγίδα του τότε αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή