Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)

8' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένει και σήμερα ολόκληρη η χώρα.

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται από το πρωί σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ  παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου. 

Από την αρχή της ημέρας έχουν καταγραφεί περίπου 6000 κεραυνοί στο Νότιο Αιγαίο, όπως μετρήθηκαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-1
Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-2

Από το πρωί της Κυριακής έως και το μεσημέρι, η Πυροσβεστική δέχθηκε 172 κλήσεις για παροχή βοήθειας σε πολίτες και αφαίρεση αντικειμένων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι κλήσεις από την Αττική, για παροχή βοήθειας ανέρχονται έως τώρα σε 90 και σε 54 για αφαίρεση αντικειμένων, ενώ στην περιφέρεια είναι 22 και 6, αντίστοιχα.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-3

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Aπό τo μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr.

Τα εντονότερα φαινόμενα θα παρατηρηθούν στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Τη Δευτέρα περιμένουμε κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες , στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Χιονόνερο και παροδικές, ασθενείς κατά κανόνα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στη Δυτική Ελλάδα. Τις πρωινές και νυκτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -10 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 7 , στα κεντρικά ηπειρωτικά από -4 έως 6 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 6 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-4
Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-5

Κλειστά σχολεία σε περιοχές της Χαλκιδικής

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, τα νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια στα χωριά Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη αυτό οφείλεται στη χιονόπτωση και τα προβλήματα που προκάλεσε και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-6

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Παραμένουν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό. Μόνο με φέρι μποτ εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Βόλος Σποράδες, Κυλλήνη- Ζάκυνθος, Κυλλήνη Κεφαλλονιά, Πρίνος-Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου. Κανονικά εκτελούνται επίσης και τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-7

Κλειστοί δρόμοι

Κλειστοί παραμένουν από τα χιόνια οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η Περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής δουλεύουν συνεχώς από χθες το πρωί, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, για την αποκατάσταση προβλημάτων, που δημιούργησαν κυρίως οι θυελλώδεις άνεμοι.

Νωρίτερα, έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από την συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας πτώσης δένδρου από τον αέρα, ενώ στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, λόγω χιονιού, τα αυτοκίνητα στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα άνοιξαν πολύ γρήγορα το δρόμο και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-8

Σε λευκό κλοιό το Πήλιο

Στο χιόνι έχει «βυθιστεί» το Πήλιο από τις έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ωρών, αλλά χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ή αποκλεισμούς χωριών και οικισμών, ενώ οι σφοδροί άνεμοι έχουν καθηλώσει από χθες τα πλοία στο λιμάνι του Βόλου.

Η χιονόπτωση που άρχισε από χθες συνεχίσθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρο το Πήλιο και έθεσε σε κλοιό χιονιά ακόμη και την πόλη του Βόλου, αφού περιμετρικά όλα τα προάστια είναι χιονισμένα.

Από τον Άνω Βόλο και πάνω προς το Πήλιο τα πάντα έχουν καλυφθεί από το παχύ στρώμα χιονιού, αλλά οι δρόμοι διατηρούνται είναι ανοιχτοί λόγω του 24ωρου αποχιονισμού τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον ορεινό όγκο του Πηλίου επιχειρούν 60 μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας, κυρίως στον οδικό άξονα Βόλου-Πορταριάς-Χανίων-Ζαγοράς, όπου το χιόνι έφθασε το 1,5 μέτρο και από τους εκχιονισμούς έχει δημιουργηθεί «τείχος χιονιού» που ξεπερνά τα 2 μέτρα και καθιστά δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων, καθώς αποχιονίζουν τον δρόμο ειδικά μηχανήματα τύπου «ανέμης».

Το ίδιο σκηνικό και στον νότιο οδικό κλάδο μέσω Τσαγκαράδας, όπως και στο νότιο Πήλιο προς Αργαλαστή, Λαύκο και Προμύρι που εκχιονίζονται οι δρόμοι, παρά την έντονη χιονόπτωση.

Στην Πορταριά το χιόνι έχει φθάσει τα 20 εκατοστά, στα Χάνια ξεπέρασε το 1,5 μέτρο και στις Αγριολεύκες στο χιονοδρομικό κέντρο το ύψος του χιονιού φθάνει τα δύο μέτρα, αλλά παραμένει κλειστό και σήμερα λόγω της χιονοθύελλας που επικρατεί και των σφοδρών ανέμων.

Σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αλλά η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική, αφού οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν πάγο στο οδόστρωμα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση προς το Πήλιο, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο, ώστε να βοηθηθούν τα συνεργεία αποχιονισμού που εργάζονται σε 24ωρη βάση.

Εκτός από το Πήλιο, πυκνό χιόνι πέφτει συνεχώς και στην Οθρυ, με αποτέλεσμα με δυσκολία να διατηρούνται οι δρόμοι ανοιχτοί προς Βρύναινα και Ανάβρα.

Στον Βόλο έπεφτε συνεχώς χιονόνερο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 4 βαθμών η μέγιστη μέχρι 0 η ελάχιστη.

Στα νησιά των Σποράδων δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με χιονοπτώσεις, αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων έχει διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση τους με τον Βόλο.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-9

Προβλήματα στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης, από το 75ο χιλιόμετρο, έως το 90ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Ηλείας, στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Άργους από το 25ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Αργολίδας και στις παρακάτω περιοχές της Αρκαδίας:

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά-Γερακίου, από το 15ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Μαρίου- Αγίου Δημητρίου, από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας- Βυτίνας.

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

-Στην επαρχιακή οδό. Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

-Από το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιάτου.

-Από το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Δερβενίου.

-Από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λυκούργιας.

Να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Σπάρτης-Καλαμάτας από το 23,5ο χιλιόμετρο, έως το 38,5ο χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-10
Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη τις επόμενες ώρες (φωτογραφίες)-11

Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία στη Χαλικιδική

Σε ισχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Σε δρόμους της ορεινής Χαλκιδικής εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την κακοκαιρία με χιονόπτωση που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στη Χαλκιδική:

▪ από το 50 έως το 58 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

▪ από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου

▪ από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

▪ από το 76 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

▪ στην επαρχιακή οδό Αγ. Προδρόμου – Σανών

▪ στην επαρχιακή από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο

▪ στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας -Ολυμπιάδας

▪ στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού

▪ από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου

 Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην Ημαθία:

▪ από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

▪ από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.

Στην Πέλλα με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και στο Νομό Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Λιβαδίων.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr, tvstar.gr, halkidikinews.gr, onlarissa.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή