Αυξάνονται οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ

Αυξάνονται οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάταξη με την οποία αυξάνεται σε ποσοστό 42,9% ο αριθμός των συμβασιούχων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προσθέτοντας άλλη μία προεκλογική ρύθμιση στον «καμβά» της κυβερνητικής παροχολογίας.

Η διάταξη ανατρέπει τα συμφωνηθέντα με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, όσον αφορά το Δημόσιο, είχαν δείξει πολλές φορές «κόκκινη κάρτα» στο ζήτημα των συμβασιούχων.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διάταξη, αυξάνεται κατά 42,9% ο μέγιστος αριθμός των συμβασιούχων ΙΔΟΧ και αυτών που συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους δήμους και στις περιφέρειες. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων πληρώνονται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Οπως διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές, η αύξηση αυτή σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 400 άτομα συνολικά και έτσι ο αριθμός των συμβασιούχων της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξάνεται από 933 άτομα (βάσει συμφωνίας με την τρόικα) στα 1.333 άτομα.

Κυβερνητικές πηγές αιτιολογούν την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης διάταξης, για την κάλυψη της υποστελέχωσης που καταγράφεται σε «ευαίσθητους» τομείς, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα δημοτικά ιατρεία, οι υπηρεσίες πολεοδομίας, οι τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο αριθμός των συμβασιούχων όλων των κατηγοριών και η αύξηση που καταγραφόταν είχαν αποτελέσει πολλές φορές «αγκάθι» στις συνομιλίες, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν σθεναρά, όπως και συνέβη, τη μείωση και τη θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των συμβασιούχων. Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, από τους συνολικά 14.640 ΙΔΟΧ που απασχολούσαν οι δήμοι το 2009, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 933 το 2018.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση για εξόφληση οφειλών στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα με έως και 100 δόσεις και μείωση έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Ζητούμενο, να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, αλλά και να δοθεί ευκαιρία, κυρίως στις επιχειρήσεις, να αντιμετωπίσουν χρόνιες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή