Επέλαση της «Ωκεανίδας»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη Σαββατοκύριακο δριμείας κακοκαιρίας βίωσε η χώρα, που έγινε έρμαιο της «Ωκεανίδας». Χαμηλή θερμοκρασία, σφοδροί άνεμοι στην Αττική και έντονη χιονόπτωση βορειότερα, με τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη να ντύνονται στα «λευκά». Στη Σαμοθράκη, μάλιστα, το ύψος του χιονιού τη Δευτέρα έφτασε τα… 2,5 μέτρα.

Η Κρήτη, ωστόσο, αναδείχθηκε ως η περιφέρεια με τις περισσότερες καταστροφές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο του νησιού, που είχαν ως συνέπεια να χαθούν τα ίχνη ενός 61χρονου αγρότη, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο στην προσπάθειά του να διασχίσει αγροτικό δρόμο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου. Λίγο μετά τις 2 μ.μ. της Δευτέρας εντοπίσθηκε το όχημά του, ο ίδιος όμως μέχρι αργά χθες το απόγευμα αγνοούνταν. Σε επίπεδο καταστροφών σε υποδομές, κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί από την πρότερη κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, ενώ εν συνεχεία κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλαιά Εθνική Οδό. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο νομός Χανίων «κόπηκε» στα δύο, έχοντας ως νοητά σύνορα την Παλαιά Εθνική Οδό και τον Βόρειο Οδικό Αξονα, με συνέπεια ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να έχουν αποκλειστεί. Τα προβλήματα από την κακοκαιρία συνεχίζονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Πλατανιά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σημειώνονται σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία του Δήμου Χανίων.

Η ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσει το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τον Δήμο Χανίων, ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στη γέφυρα του Πλατανιά με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η Παλαιά Εθνική Οδός, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Ταυρωνίτη στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου. Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στην πορεία του προς τα Χανιά επιθεώρησε όλα τα σημεία όπου σημειώνονται κατολισθήσεις. Στην Κρήτη μετέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με ελικόπτερο Super Puma, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου, εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Μαζί του μετέβη στο νησί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ Γιάννη Πετρούτσο και εννεαμελές κλιμάκιο.

Συνολικά, 6.000 κεραυνοί έπεσαν την Κυριακή στο Νότιο Αιγαίο, με την Αμοργό, τη Νάξο, τα Χανιά και τη Σαντορίνη να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο βροχής (δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ).

Στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη «κόπηκε» στα δύο όταν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων μια τεράστια τρύπα εμφανίστηκε ξαφνικά σε δρόμο του νησιού, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος Δήμου Θήρας, Κώστας Δαρζέντας, σημείωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κυρίως στην περιοχή του αεροδρομίου και στους δρόμους κάτω από το αεροδρόμιο». Η ανησυχία των κατοίκων παραμένει, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη. Σε ισχύ παρέμενε έως χθες το απόγευμα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που φθάνουν πρόσκαιρα τα 8 και στο Νότιο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Καβάλα – Πρίνος, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και Ρίο – Αντίρριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή