Νεκρός βρέθηκε ο κτηνοτρόφος στα Χανιά

Νεκρός βρέθηκε ο κτηνοτρόφος στα Χανιά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές που άφησε στην Κρήτη το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, προκαλώντας και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Νεκρός βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο 61χρονος κτηνοτρόφος (πατέρας πέντε παιδιών), ο οποίος είχε παρασυρθεί τη Δευτέρα από τα ορμητικά ύδατα, καθώς προσπαθούσε να κινηθεί σε αγροτικό δρόμο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου για να προσεγγίσει τα πρόβατά του. Η σορός του κτηνοτρόφου εντοπίστηκε σε όχθη του ποταμού Βατουδιάρη, στην περιοχή ανάμεσα στις Βρύσες και τη Γεωργιούπολη Χανίων, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο που παρασύρθηκε το όχημά του.

Η ισχυρότατη βροχόπτωση (σε ένα τριήμερο έπεσε 30%-40% της ετήσιας ποσότητας) προκάλεσε ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 10 γέφυρες στον νομό Χανίων (μεταξύ αυτών η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό, αλλά και η γέφυρα του Σταυρωμένου στον νομό Ρεθύμνου) και να γίνει πολύ δύσκολη η πρόσβαση σε 100 χωριά του νομού! Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στον νομό Ρεθύμνου. Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Οικονομική ενίσχυση

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές και σε καλλιέργειες, εκτιμώντας πως μόνο στην περιφερειακή ενότητα Χανίων ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ! Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε από την Κρήτη πως θα δοθούν άμεσα στην περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για τη διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Αξονα, αλλά και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, σημείωσε, θα στείλουν άμεσα δύο μεγάλες γέφυρες και στη συνέχεια και άλλες για να αποκατασταθεί, έστω και προσωρινά, η σύνδεση των οικισμών. Ηδη χθες το απόγευμα, είχε φτάσει στο λιμάνι της Σούδας η πρώτη γέφυρα. Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε ενισχύσεις 950.000 ευρώ σε δήμους για τις άμεσες ανάγκες.

Τα δύο τελευταία κύματα κακοκαιρίας («Χιόνη» και «Ωκεανίδα») έσπασαν, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχής σε κατοικημένη περιοχή. Η βροχή στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 25/2, έφτασε στα 1.202 χιλιοστά, ξεπερνώνας τα 1.190 χιλ. στο Γκρεντάλεν στη Νορβηγία (1989).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή