Ετοιμοι να δαμάσουν τον «μαύρο σκύλο»

Ετοιμοι να δαμάσουν τον «μαύρο σκύλο»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι επιστήμονες, διαφορετικών ειδικοτήτων, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τρεις ημέρες, προκειμένου να σχεδιάσουν ένα σύγχρονο εργαλείο, ικανό να δαμάσει τον «μαύρο σκύλο», δηλαδή την κατάθλιψη. Στο 1ο ΜΙΤ Hacking Medicine Hackathon της Αθήνας με αντικείμενο τις καινοτόμες λύσεις στον χώρο της υγείας αναδείχθηκε νικήτρια η ομάδα που παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα CardioMonitor, μια εφαρμογή για καρδιοπαθείς, και το τρίτο η VacciNation, ένα σύστημα που υπενθυμίζει στους γονείς τους εμβολιασμούς, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα. Η βιολόγος με μεταπτυχιακό στη Βιοϊατρική Μαρκέλα Κονιόρδου, η νοσηλεύτρια Ελένη Πέτρακα, ο προγραμματιστής Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο επικοινωνιολόγος Διονύσης Κατσιγιάννης, η προγραμματίστρια Δέσποινα Πέτρου και ο φοιτητής Βιομηχανικού Σχεδιασμού Γιώργος Χατζηπαναγιώτου συναντήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με διορία έως την Κυριακή, οπότε όφειλαν να παρουσιάσουν μια επιχειρηματική ιδέα.

«Η κατάθλιψη είναι πάθηση που απαντά όλο και πιο συχνά στη ζωή μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της εισβολής της τεχνολογίας στη ζωή μας, που μας καθιστά πιο εσωστρεφείς», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σωτηρόπουλος, που με το εν λόγω επιχείρημα έπεισε τους υπολοίπους κατά το brainstorming να εστιάσουν στη συχνότερη ψυχική ασθένεια. Εξ ου και επέλεξαν την ευφάνταστη επωνυμία L.E.A.S.H. (Learn Engage Act Support Help), που παραπέμπει στο «λουρί» που οφείλουμε να βάζουμε στον σκύλο «προτού μεγαλώσει», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος. «Φυσικά υπάρχουν αρμόδιοι φορείς ψυχικής υγείας, ωστόσο η αναζήτηση βοήθειας ειδικά σε μικρά μέρη αποτελεί ταμπού», υπενθυμίζει ο κ. Σωτηρόπουλος. «Επιπλέον, τις περισσότερες φορές ο ίδιος ο ασθενής δεν συνειδητοποιεί ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, με συνέπεια αρχικά να ψάχνουν οι οικείοι του απαντήσεις και λύσεις», συμπληρώνει η κ. Πέτρακα, που εκτός από δύο μεταπτυχιακά έχει και μακρά εμπειρία στο πεδίο ως νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Μεταξά.

Η ομάδα, λοιπόν, σχεδίασε μια ιστοσελίδα που απευθύνεται κατ’ εξοχήν στο περιβάλλον του ασθενούς, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει εξ αποστάσεως εξασφαλίζοντας ανωνυμία και εχεμύθεια. «Τους παρέχουμε όλη την απαραίτητη πληροφορία, γραμμένη κατανοητά από τους αρμόδιους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ώστε να διαπιστώσουν αν υφίσταται πρόβλημα, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση», περιγράφει η κ. Πέτρακα. «Στην αρχή, για παράδειγμα, θα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματα, το οποίο εν συνεχεία θα αξιολογείται από εξειδικευμένους επιστήμονες».

Συνεργασίες

Το πρότζεκτ, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, φιλοδοξεί, εκτός από τους διαχειριστές της σελίδας, να διαθέτει και δίκτυο συνεργαζόμενων ψυχολόγων και ψυχιάτρων. «Εφόσον ο ασθενής δώσει τη σχετική συναίνεση, θα μπορεί να επιλέγει από τη λίστα των επαγγελματιών που θα έχουμε αναρτήσει», αναφέρει ενδεικτικά η ίδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, θα επιδιώξουν συνέργειες με δήμους και θα αναζητήσουν πόρους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. «Εκκρεμεί, βέβαια, να διερευνήσουμε το νομικό σκέλος», επισημαίνει ο κ. Σωτηρόπουλος. Η εξαμελής dream team μαζί με τη διάκριση εξασφάλισε και χρηματοδότηση ύψους 1.000 ευρώ, αλλά και στέγη για τους επόμενους έξι μήνες. «Στοχεύουμε στην καταπολέμηση της άγνοιας, της απομόνωσης και του στίγματος», δηλώνει η κ. Πέτρακα, που είναι πρόθυμη να αφιερώσει χρόνο και κόπο στην υλοποίηση του πρότζεκτ. «Εύχομαι οι πάσχοντες από κατάθλιψη να πάρουν λίγο από το πείσμα που επιδείξαμε τις προηγούμενες ημέρες για να κερδίσουμε», καταλήγει ο κ. Σωτηρόπουλος. «Τους υπενθυμίζω ότι ο πραγματικός τους αντίπαλος είναι ο εαυτός τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή