Απορρίφθηκε το αίτημα αδείας του Κουφοντίνα

Απορρίφθηκε το αίτημα αδείας του Κουφοντίνα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετανόητο, παρά την πολυετή κράτησή του στις φυλακές, και επικίνδυνο να κάνει τα ίδια, κρίνουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα οι δικαστές που συγκρότησαν το δικαστικό συμβούλιο το οποίο, για πρώτη φορά χθες, απέρριψε το αίτημά του για χορήγηση ακόμη μιας άδειας από τη φυλακή.

Οι δικαστές, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος προ ημερών, για πρώτη επίσης φορά, αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας στον εκτελεστή της 17Ν, έκριναν ότι ο Κουφοντίνας δεν υπάγεται καν στις διατάξεις του νόμου για τις άδειες των κρατουμένων, δηλαδή ότι δεν διαθέτει καν τις τυπικές προϋποθέσεις για να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή.

Το σκεπτικό των δικαστών, που στηρίχθηκε σε ερμηνεία του ισχύοντος νόμου, αποτελεί σαφή αποδοκιμασία για τις προηγούμενες αποφάσεις των συμβουλίων της φυλακής με τις οποίες ο πολυϊσοβίτης, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια, Δημήτρης Κουφοντίνας είχε πάρει έξι φορές άδεια, προκαλώντας αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τις πρεσβείες των χωρών υπήκοοι των οποίων ήταν ανάμεσα στα θύματα.

Το δικαστικό συμβούλιο, με το υπ’ αριθμόν 37 του 2019 βούλευμά του, αποφάσισε ότι οι πολυϊσοβίτες, όσοι έχουν ποινές σε πολλές φορές ισόβια, δεν υπάγονται στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για χορήγηση αδειών, γιατί κάτι τέτοιο δεν το λέει ρητά ο νόμος.

«Ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μιας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ’ άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά», αναφέρει το δικαστικό βούλευμα.

Τη θέση για μη χορήγηση άδειας από τη φυλακή σε πολυϊσοβίτες, με βάση τον νόμο που ισχύει, υποστήριξε πρόσφατα σε νομικό περιοδικό («Ποινική Δικαιοσύνη») ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, στην επιχειρηματολογία του οποίου στηρίχθηκε και ο εισαγγελέας που αρνήθηκε την άδεια και έφερε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

«Δεν έχει σωφρονιστεί»

Πέραν όμως των προϋποθέσεων του νόμου, το δικαστικό συμβούλιο προχώρησε σε αξιολόγηση της προσωπικότητας του ίδιου του κρατούμενου, για τον οποίο έκρινε ότι είναι επικίνδυνος να τελέσει εκ νέου αδικήματα, καθώς, όπως αναφέρεται στο βούλευμα των δικαστών, παραμένει αμετανόητος έως σήμερα και «δεν έχει σωφρονιστεί» παρά την πολυετή παραμονή του στη φυλακή.

Μάλιστα, οι δικαστές παραθέτουν σειρά δημόσιων τοποθετήσεων του Δημήτρη Κουφοντίνα για την τρομοκρατία, τις οποίες αξιολογούν, για να καταλήξουν ότι δεν αποτελούν απλά ιδεολογική του τοποθέτηση, αλλά ότι καταδεικνύουν την αμετανόητη θέση του για τη συνέχιση της βίας. «Από τις παραπάνω δηλώσεις», αναφέρεται στο βούλευμα, «δεν μπορεί παρά να συνάγεται αρνητικό συμπέρασμα ως προς την πορεία του σωφρονισμού του συγκεκριμένου καταδίκου. Οι δηλώσεις “να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία” και “να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων”, οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μιας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη».

Μάλιστα, στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια της αυτοπρόσωπης εμφάνισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, ρωτήθηκε για την ιεράρχηση αξιών, όπως η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απάντησε μόνον για το δεύτερο, ενώ παρατίθενται και άλλες λεπτομέρειες προκειμένου να θεμελιωθεί η δικαστική απόφαση ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει σωφρονιστεί.

Ο Δ. Κουφοντίνας έκανε λόγο σε δήλωσή του για «προειλημμένη απόφαση», ενώ η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ αναφέρει σειρά επιχειρημάτων για να υποστηρίξει ότι η απόφαση μη χορήγησης άδειας δεν είναι σωστή, προσθέτει δε ότι του έχει δοθεί έως σήμερα πολλές φορές άδεια και οι εισαγγελείς είχαν συμφωνήσει σε αυτό, μεταξύ των οποίων και ο εισαγγελέας που τώρα για πρώτη φορά υποστήριξε το αντίθετο.

Η κυρία Κούρτοβικ κάνει λόγο για «μεθόδευση» αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου επικριτικά για τη χορήγηση αδειών στον Κουφοντίνα, κάνοντας ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αρθρογραφία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή