Ο «Χορός των Ανεμώνων» αναβίωσε για καλό σκοπό στη Θεσσαλονίκη

Ο «Χορός των Ανεμώνων» αναβίωσε για καλό σκοπό στη Θεσσαλονίκη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Ασυλο του Παιδιού», που ιδρύθηκε το 1919 στη Θεσσαλονίκη, έκλεισε φέτος έναν αιώνα αδιάκοπης προσφοράς, χωρίς να πάψει να λειτουργεί έστω και μια ημέρα. Η διεύθυνση και το προσωπικό του κλήθηκαν μέσα στις δεκαετίες αυτές να προσφέρουν συμπαράσταση και ανακούφιση σε περιόδους όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος. Στάθηκαν στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και σήμερα έχουν την ίδια όρεξη.

Με αφορμή τον εορτασμό 100 χρόνων λειτουργίας του, το Ασυλο αναβίωσε τον «Χορό των Ανεμώνων», τον οποίον είχε θεσπίσει παλαιότερα για λόγους φιλανθρωπικούς. Οπως ακόμα ενθυμούνται πολλοί Θεσσαλονικείς, υπήρξε το πιο κοσμικό γεγονός της πόλης, ειδικά για τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Πενήντα χρόνια περίπου μετά την τελευταία διοργάνωση, η διάσημη χοροεσπερίδα πραγματοποιήθηκε ξανά το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 στο Grand Ballroom του Hyatt Regency Hotel. Οπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα τα έσοδα από την εκδήλωση προορίζονται για την ενίσχυση της λειτουργίας του.

Ο «Χορός των Ανεμώνων» αναβίωσε για καλό σκοπό στη Θεσσαλονίκη-1

Από αριστερά, Θύμης και Κατερίνα Ευθυμιάδου, Νίκος και Μαίρη Ευθυμιάδου, Πόπη και Βάσος Ευθυμιάδης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του «Ασύλου του Παιδιού», κ. Μαίρη Ευθυμιάδου, η οποία ευχαρίστησε στην ομιλία της τους παρευρισκομένους. Η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή της βραδιάς ήταν το ντεφιλέ με τουαλέτες που είχαν φορεθεί από κοσμικές κυρίες της Θεσσαλονίκης σε προηγούμενους Χορούς των Ανεμώνων. Επρόκειτο κυρίως για λαμπερά ενδύματα από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Τις παρουσίασαν με πολλή χάρη νέες κοπέλες, κόρες και εγγονές των κυριών που τις φορούσαν. Η Βίκυ Χατζηβασιλείου που παρουσίασε την εκδήλωση με την Ντόλλυ Ζερβού αναφέρθηκαν στις τάσεις της μόδας της εποχής εκείνης.

Στο τέλος της επίδειξης, το κοινό ανακήρυξε τη «Μις Ανεμώνη» της βραδιάς. Στη συνέχεια οι χορευτές της Σχολής Χορού Dolce Vita χόρεψαν στους ρυθμούς των βιεννέζικων βαλς και αργεντίνικων tango, συμβάλλοντας και αυτοί με τις χορευτικές φιγούρες τους στη νοσταλγία της βραδιάς.

Στην αναβίωση του Φιλανθρωπικού «Χορού των Ανεμώνων» εντάχθηκε και η έκθεση που στήθηκε στο φουαγιέ του Grand Ballroom με vintage φορέματα, δημιουργίες που ράφτηκαν ειδικά για την περίσταση σε επώνυμα ατελιέ και παραχωρήθηκαν ευγενικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Την έκθεση επιμελήθηκε η αρχιτέκτων, πολιτικός μηχανικός και μουσειολόγος Βίκυ Κερτεμελίδου με συνδρομή από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης και το ΚΘΒΕ.

Η αναβίωση του χορού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία όχι μόνον από την προσέλευση αλλά και από το γεγονός ότι συνεχίστηκε «μέχρι τας πρωινάς ώρας», όπως θα έλεγαν οι παλαιοί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή