Προεκλογικό άρωμα σε ρύθμιση για σχολικούς φύλακες

Προεκλογικό άρωμα σε ρύθμιση για σχολικούς φύλακες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σπασμωδικές κινήσεις με έντονο προεκλογικό άρωμα, οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στα δημόσια νοσοκομεία, προχωρεί η κυβέρνηση. Με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, οι 526 πρώην σχολικοί φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία το 2014 ως τραυματιοφορείς επιστρέφουν στους δήμους για να αναλάβουν ξανά ρόλο σχολικού φύλακα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχει προβλεφθεί η άμεση αντικατάσταση του προσωπικού που θα αποχωρήσει από τα νοσοκομεία, βάσει αυτής της ρύθμισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των μονάδων υγείας. Η Πανελλήνια Ενωση Τραυματιοφορέων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κάνουν λόγο για «προεκλογικά ρουσφέτια», με μανδύα την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των σχολικών φυλάκων, χωρίς όμως να έχουν υπολογιστεί οι συνέπειές τους.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι πρώην σχολικοί φύλακες θα μπορούν να μετατάσσονται ύστερα από αίτησή τους, είτε στον δήμο στην υπηρεσία του οποίου απασχολούνταν με την ειδικότητα του σχολικού φύλακα πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα είτε σε άλλο δήμο με την ίδια ειδικότητα. Η μετάταξη του προσωπικού γίνεται με μεταφορά της θέσης του σε ειδικότητα ΔΕ σχολικών φυλάκων, με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συνυπολογιζομένου του χρόνου υπηρεσίας στο νοσοκομείο, για τη βαθμολογική και τη μισθολογική του εξέλιξη.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είτε ως μόνιμοι είτε ως συμβασιούχοι, περίπου 2.250 τραυματιοφορείς, όταν οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 4.000. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (526) τραυματιοφορείς που υπηρετούν σήμερα είναι πρώην σχολικός φύλακας και θεωρείται σίγουρο ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών θα προτιμήσει ως χώρο εργασίας το σχολικό περιβάλλον αντί του νοσοκομείου. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων Γιάννης Πλαγιαννάκος, υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία βασίζονται κυρίως στους πρώην σχολικούς φύλακες για τραυματιοφορείς. «Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Βέροιας, υπηρετούν οκτώ μόνιμοι και 12 πρώην σχολικοί φύλακες. Εάν αυτοί αποχωρήσουν, τότε δεν θα βγαίνουν οι βάρδιες». Ηδη σε πολλά νοσοκομεία –κυρίως της περιφέρειας– δεν υπάρχει τραυματιοφορέας για την υποδοχή των περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία. Η δε πρόβλεψη του υπουργείο Εσωτερικών ότι προϋπόθεση για τη μετάταξη είναι να είναι καλυμμένο το 50% των θέσεων ΥΕ βοηθητικού προσωπικού στο νοσοκομείο από το οποίο προέρχεται ο σχολικός φύλακας δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι των τραυματιοφορέων προειδοποιούν για κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει άμεση αντικατάσταση των σχολικών φυλάκων που θα αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό. Οπως τονίζουν, «δεν είμαστε εναντίον των συναδέλφων μας, να μη γυρίσουν πίσω στον φορέα που πρωτοδιορίστηκαν, αλλά η κυβέρνηση όφειλε και έπρεπε να είχε προκηρύξει άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την αντικατάστασή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή