FT: Φόβους για τρομοκρατία ενόψει εκλογών ξυπνούν οι βόλτες του Κουφοντίνα

FT: Φόβους για τρομοκρατία ενόψει εκλογών ξυπνούν οι βόλτες του Κουφοντίνα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συχνές δημόσιες εμφανίσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα δημιουργούν ανησυχία για μία πιθανή επιστροφή της τρομοκρατικής βίας πριν από τις φετινές εκλογές, γράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times, κάνοντας αναφορά στη σειρά αδειών που έχει πάρει το μέλος της 17Ν από τις φυλακές, καθώς και στη βόλτα που είχε κάνει στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξόδου του.

Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ο τρομοκράτης δεν έχει εκφράσει ποτέ μεταμέλεια για τις πράξεις του, οι FT τονίζουν πως έχουν δοθεί πέντε άδειες στον Κουφοντίνα τον τελευταίο χρόνο. «Παρότι το τελευταίο του αίτημα για άδεια απορρίφθηκε, οι αυξημένες εμφανίσεις του τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργήσει φόβους για μια επιστροφή της εξτρεμιστικής βίας πριν από τις φετινές εκλογές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σχετικά με τη βόλτα του Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας, στις 2 Ιανουαρίου, ειδικός στην αντιτρομοκρατία ανέφερε στους FT πως έτσι έστειλε ένα μήνυμα ότι «είναι ακόμη εδώ, όντας ένας αφοσιωμένος επαναστάτης». Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόσφατη επιεικής αντιμετώπισή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκει θετική ανταπόκριση σε ορισμένα τμήματα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να βάλει μπλόκο στην άδεια, αλλά η ανοχή της στον κ. Κουφοντίνα θεωρείται από κάποιους ως “παιχνίδι” με τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αποξενώθηκαν όταν ο κ. Τσίπρας συμφώνησε για χρόνια καταστροφικής λιτότητας μετά την εκλογική του νίκη το 2015, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μια τρίτη διάσωση», αναφέρουν οι Financial Times.

FT: Φόβους για τρομοκρατία ενόψει εκλογών ξυπνούν οι βόλτες του Κουφοντίνα-1

Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας, καθώς και αναλυτές που ερευνούν το φαινόμενο της τρομοκρατίας, εκφράζουν φόβους ότι είναι πιθανό εξτρεμιστικές ομάδες να προκαλέσουν ταραχές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συνεχίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. «Αυτή η κυβέρνηση επιδεικνύει μία ασυνήθιστη ανοχή στις (αντιεξουσιαστικές) ομάδες, ίσως επειδή κορυφαίες προσωπικότητες του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησαν τις πολιτικές καριέρες τους ως ακτιβιστές φοιτητές, εμπλεκόμενοι σε βίαια επεισόδια στους δρόμους», δήλωσε πρώην αστυνομικός.

Επιπλέον, το δημοσίευμα τονίζει ότι στην πρόσφατη βόλτα του ο Κουφοντίνας συνοδευόταν από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αναρχική ομάδα που τακτικά βανδαλίζει κυβερνητικά κτίρια, ξένες πρεσβείες και γραφεία εταιρειών, και προσθέτοντας ότι τα μέλη της οποίας σπάνια συλλαμβάνονται. Ωστόσο, σε ερώτηση για τις σχέσεις Κουφοντίνα- Ρουβίκωνα, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησε στους FT, ότι πρόκειται απλά για φήμες και τίποτα περισσότερο.

«Αυτές οι ομάδες βλέπουν τώρα τον Κουφοντίνα ως μία ηρωική επαναστατική μορφή και στην περίπτωση του Ρουβίκωνα, ως μέντορά τους», είπε πρώην αστυνομικός στους FT. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ, την ανάληψη ευθύνης για την οποία πήρε η ΟΛΑ. «Η ΟΛΑ προσπαθεί να επαναδημιουργήσει μια ιδεολογική βάση για πολιτική βία, με τον Κουφοντίνα να είναι μέρος αυτού, καθώς είναι σύμβολο επαναστατικής συνέπειας», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Μπράντι Κίσλινγκ. Εντούτοις, οι FT σημειώνουν ότι παρότι η ΟΛΑ φαίνεται να προσπαθεί να μιμηθεί το επιχειρησιακό στιλ της 17Ν με σποραδικές επιθέσεις σε προσεκτικά επιλεγμένους στόχους, δεν έχει κάνει απόπειρες δολοφονίας.

Μολαταύτα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν οι φόβοι για εξτρεμιστικές επιθέσεις, προειδοποιεί το δημοσίευμα. «Η βία είναι πολιτικό εργαλείο για μια ακροαριστερή μειοψηφία για δεκαετίες και έχει γίνει ανεκτή, σε κάποιο επίπεδο, και από πολιτικούς. Δυστυχώς, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα χρειαστεί, ώστε ξεριζωθεί με δημοκρατικά μέσα», υπογράμμισε ο ειδικός επί της αντιτρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή