ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχι» σε χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών από 14 συλλόγους κατοίκων

ochi-se-choroys-epopteyomenis-chrisis-narkotikon-apo-14-syllogoys-katoikon-2303138

Στην επιχειρούμενη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών  στους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών θα κάνουν χρήση της ουσίας υπό την εποπτεία επιστημόνων και σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αφού θα λαμβάνουν αποστειρωμένα υλικά χρήσης, αντιδρούν κάτοικοι της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύλλογοι κατοίκων από την Κυψέλη, το Πεδίον του Άρεως, τον Βοτανικό, την Πλάκα, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι μέχρι τον Σταθμό Λαρίσης έδωσαν στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας ότι θα τους βρει απέναντι το νέο «πείραμα», όπως το ονομάζουν, της θεσμοθέτησης χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών.

«Έχοντας υποφέρει τραγικά την τελευταία δεκαετία από την εξαθλίωση που προκαλούν οι πιάτσες ναρκωτικών», σημειώνουν οι σύλλογοι κατοίκων, «δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων «πειραμάτων» ξανά στις γειτονιές μας», αφού τέτοιοι «χώροι» δεν δίνουν καμία απάντηση στο «που θα βρίσκουν τη δόση τους οι τοξικοεξαρτημένοι» (συνέχιση της εγκληματικότητας) και πως ΔΕΝ θα δημιουργηθούν νέες πιάτσες εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών και μάλιστα με την θεσμοθετημένη ανοχή από την Αστυνομία, αφού δεν θα έχει δικαιοδοσία να ελέγχει τους Χώρους Ελεγχόμενους Χρήσης Ναρκωτικών (ΧΕΧ).

Οι Σύλλογοι υποστηρίζουν ότι με τους «ΧΕΧ» αναγνωρίζεται η τοξικοεξάρτηση ως «δικαίωμα» και «επιλογή τρόπου ζωής» και θυμίζουν την αποτυχία των Κέντρων Χορήγησης Μεθαδόνης, όταν αυτά λειτουργούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και όχι σε νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη προβλέπει ότι οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση θεραπευτικών δράσεων και συγκεκριμένα ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα μπορούν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν χώρους στους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών θα κάνουν χρήση της ουσίας υπό την εποπτεία επιστημόνων και σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αφού θα λαμβάνουν αποστειρωμένα υλικά χρήσης. Εκτός από την ασφάλεια που θα προσφέρουν οι χώροι αυτοί στους χρήστες, καθώς θα προλαμβάνουν περιστατικά υπερβολικής δόσης, αλλά και μετάδοσης ασθενειών από κοινές σύριγγες, θα αποτελούν και μία γέφυρα μεταξύ αυτής της περιθωριοποιημένης ομάδας και των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, θα είναι το πρώτο σκαλί για τους χρήστες ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα θεραπείας.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) θα λειτουργούν με άδεια που θα δίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Προϋπόθεση για τους χρήστες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους είναι να εγγραφούν στο μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών. Η διάταξη θα διασφαλίζει ότι η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των χώρων αυτών δεν αποτελούν αδίκημα, ενώ αναμένεται να προσφέρεται και κάποια προστασία έναντι του νόμου (σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της περιοχής όπου θα βρίσκονται οι χώροι) για τους χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο. 

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή των 14 συλλόγων

Όχι σε χώρους επιτηρούμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα – Όχι πειράματα με τον θάνατο στις γειτονιές της Αθήνας»

Χωρίς να έχει προηγηθεί ευρύς δημόσιος διάλογος και χωρίς να έχει ερωτηθεί η γνώμη των κατοίκων της Αθήνας, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ ετοιμάζουν τη λειτουργία «Χώρων Επιτηρούμενης Χρήσης Ναρκωτικών» σε γειτονιές της Αθήνας.

Η Πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως «άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση» και εμμέσως να τα συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους με τη θεσμοθέτηση χώρων, όπου θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ενέσιμων ή μη ουσιών. 

Ωστόσο, όπως και να το δει κανείς, με το «πείραμα» της δημιουργίας «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» δεν δίνεται καμία «λύση» στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα που προκαλείται από την ανάγκη των εξαρτημένων να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης ναρκωτικών.

Είναι γνωστή εξάλλου και η παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν, με την εγκατάσταση των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης (ΟΚΑΝΑ) μέσα στις γειτονιές του κέντρου της πόλης, η οποία οδήγησε στη δημιουργία νέων εστιών εμπορίας και χρήσης και στην εξάπλωση των ήδη υπαρχουσών.

Πρόσφατα, έστω και με αργοπορία, η Πολιτεία αναγνώρισε το λάθος της, μεταφέροντας εκείνα τα κέντρα στα νοσοκομεία. Πώς είναι δυνατόν σήμερα να το επαναλάβει;

Οι κάτοικοι της Αθήνας, έχοντας υποφέρει την τελευταία δεκαετία τραγικά από την εξαθλίωση που προκαλούν τα ναρκωτικά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων «πειραμάτων» ξανά στις γειτονιές μας. 

Αν πρόκειται για «πειράματα» περιορισμού της βλάβης των ασθενών/ τοξικοεξαρτημένων, τότε οι μόνοι χώροι που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι τα υπάρχοντα νοσοκομεία της Αττικής και όχι ανάμεσα σε σπίτια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ξενοδοχεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού, χώρους εργασίας, εμπορικής δραστηριότητας ή συνάθροισης και αναψυχής των κατοίκων.

Οι γειτονιές της πόλης αναζητούν επιλογές ζωής και όχι αυτοκαταστροφής.  

1.Αναπτυξιακός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίον Άρεως
2.Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
3.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» Ιστορικό Κέντρο
4.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου-Στ. Λαρίσσης
5.Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου
6.Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών πλ. Αμερικής
7.Σύλλογος Πλακιωτών και φίλων της Πλάκας
8.Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης
9.Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρουφ
10.Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης-Εξαρχείων «Η Γειτονιά»
11.Εξωραιστίκος-Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Τρεις Γέφυρες» Κ. Πατήσια
12.Πολιτιστική Κίνηση Κεραμεικού
13.Σύλλογος «Οι Φίλοι της Κυψέλης»
14.Σύλλογος κατ/χών υγειονομικού ενδιαφέροντος Εξαρχείων «Ο Φιλογείτων»