Αναστολή σε πολυώροφα για ένα έτος

Αναστολή σε πολυώροφα για ένα έτος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού Δήμου Αθηναίων, υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ύστερα από τις μεγάλες αντιδράσεις για την ανέγερση κτιρίων-«μαμούθ» στην περιοχή.

Η απόφαση αναστολής ισχύει προσωρινά και για ένα έτος και αφορά οικοδομικές άδειες για την ανέγερση νέων κτιρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα. Η αναστολή περιλαμβάνει και κάθε περίπτωση προσθήκης καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτίρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα. Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων. Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. «Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012», αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ολα ξεκίνησαν από διαμαρτυρίες κατοίκων για δύο δεκαώροφες οικοδομές που βρίσκονται υπό ανέγερση στην περιοχή και ξεπερνούν τα 30 μέτρα ύψος, όταν τα γειτονικά κτίρια υψώνονται μέχρι τα 20-21 μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι η οικιστική αλλοίωση της γειτονιάς, το κρύψιμο της Ακρόπολης, η υπερσυγκέντρωση τουριστικών χρήσεων. Το… άλμα εις ύψος των συγκεκριμένων πολυώροφων κτιρίων αξιοποιεί τους υψηλούς συντελεστές δόμησης στην περιοχή και ορισμένες διατάξεις στον οικοδομικό κανονισμό, που επιδοτούν την κατασκευή… πράσινου δώματος.

Το πρόβλημα ανέδειξαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι τονίζουν πως η αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών δεν απαντάει στο πρόβλημα της ανέγερσης των δύο μεγαθηρίων. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 25.000 υπογραφές διαδικτυακά. Επίσης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο σύλλογος «Φίλοι των Αθηναίων» και 11 κάτοικοι της περιοχής του Μακρυγιάννη έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία στρέφονται κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, με την οποία η μία από τις δύο επίμαχες πολυκατοικίες αδειοδοτήθηκε ως εντασσόμενη αρμονικά στο δομημένο περιβάλλον!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή