Ζητούμενο ο συντονισμός για το μεταναστευτικό

Ζητούμενο ο συντονισμός για το μεταναστευτικό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θέμα τον συντονισμό της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η σύσκεψη παρουσιάστηκε ως «μια συνάντηση από αυτές που οργανώνονται συχνά για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων», οι δηλώσεις του επιτρόπου, αλλά και η χρονική συγκυρία, φανερώνουν ότι η Ευρώπη ζητεί περισσότερα από την Ελλάδα.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, όπως η αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Προσφυγών. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών πρέπει να επισπευσθεί ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές βάσει της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά. Γι’ αυτό, χρειάζεται από τις ελληνικές αρχές αποτελεσματικός συντονισμός και επιτάχυνση όλων των απαιτούμενων και εκκρεμών δράσεων. Πρέπει η οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιοποιηθεί πλήρως, μεταξύ άλλων για την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους μετανάστες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας και μόλις τρεις ημέρες πριν από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου θα τεθεί στο επίκεντρο η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να επιτύχει ένα μίνι πρόγραμμα relocation (μεταφορά αιτούντων άσυλο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε το αίτημά τους να εξεταστεί εκεί) ως πρόγραμμα-γέφυρα τουλάχιστον προς τις χώρες που είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν πρόσφυγες, «έτσι ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ότι το θέμα του καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών υπάρχει ακόμα στο τραπέζι και επισήμως», σημείωναν πηγές του ΥΜΕΠΟ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή