Οι Λάκωνες τίμησαν τον αείμνηστο Αγγελο Δεληβορριά για το συνολικό έργο του

Οι Λάκωνες τίμησαν τον αείμνηστο Αγγελο Δεληβορριά για το συνολικό έργο του

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί ένα έτος από την ημέρα που ο Αγγελος Δεληβορριάς «έφυγε». Το κενό του έχει γίνει αισθητό παντού: ακαταπόνητα εργατικός, παθιασμένος με ό,τι καταπιάστηκε, πατριώτης μέχρι το κόκαλο, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη ήταν ένας άνθρωπος που άφησε πίσω του τεράστιο έργο. Και αν είχε –όπως έλεγε στα στερνά του– μια αμαρτία στη ζωή του, ήταν πως δεν ασχολήθηκε όσο ήθελε με την αρχαιολογική του έρευνα στη Σπάρτη. Ηταν δεμένος με τη Λακωνία και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι πρώτοι που έσπευσαν να τον τιμήσουν μετά θάνατον είναι οι Λάκωνες.

Το περασμένο Σάββατο 2 Μαρτίου, οι επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ομοιοι της Μάνης», που στοχεύει στην προβολή και ανάπτυξη της περιοχής, αναγνωρίζοντας την εξαίρετη συμβολή του αείμνηστου Αγγελου, ο οποίος υπήρξε επίτιμο μέλος του φορέα, απέδωσαν τίτλους τιμής στην πολυαγαπημένη σύζυγό του Μαρία Δεληβορριά. Η βράβευση αφορούσε τη συνολική προσφορά του τόσο στον πολιτισμό όσο και στην κοινωνία της χώρας μας, αλλά και όλως ιδιαιτέρως το έργο του στην αρχαιολογική υπηρεσία της Λακωνίας.

Οι Λάκωνες τίμησαν τον αείμνηστο Αγγελο Δεληβορριά για το συνολικό έργο του-1

Ο Λεων. Μιχαλάκος και η Κατ. Κουσουρή με τη Μαρία Δεληβορριά.

Ο Δεληβορριάς όχι μόνον είχε θητεύσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε ασχοληθεί εντατικά με το ιερό του Απόλλωνα Αμυκλαίου κοντά στη Σπάρτη. Ο ναός αυτός υπήρξε εξαιρετικά σημαντικός για την αρχαία πόλη της Σπάρτης. Με τεράστιο αγώνα και προσπάθεια, ο Δεληβορριάς φρόντισε να ξαναδοθεί σε αυτήν την αρχαιολογική τοποθεσία, αξία. Ευτυχώς πρόλαβε να δει την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης πριν από τον θάνατό του.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθηναϊκή Λέσχη, μίλησαν ο καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος των «Ομοίων», Μιχάλης Κουτσιλιέρης και η ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λίλα Μαραγκού. Η αρχαιολόγος Μαρία Τσούλη, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας ανέπτυξε το θέμα: «Αναζητώντας την Αρχαία Λα: Παλαιές έρευνες και νέα ανασκαφικά στοιχεία». Στη Μαρία Δεληβορριά δόθηκε έργο, πίνακας ζωγραφικής του Λεωνίδα Μιχαλάκου, αντιπροέδρου των «Ομοίων», ο οποίος φιλοτεχνήθηκε ειδικά για τον εκλιπόντα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, όπως οι ακαδημαϊκοί Χ. Ρούσσος, Χ. Μουτσόπουλος και Χρ. Μαλτέζου, ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης και ο κ. Κ. Κουκουλομμάτης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στ. Ευσταθόπουλος και μεγάλος αριθμός καθηγητών του ΕΚΠΑ και αποστράτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή