Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις συλλήψεις πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και πώληση λαθραίων καπνικών προϊόντων. 

Οι τρεις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό της στέλεχος, κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και λαθρεμπορία κακουργηματικής μορφής, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και οι λοιποί φόροι υπολογίζονται συνολικά στις 865.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-1
Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-2

Όπως προέκυψε οι τρεις δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους που διακινούσε καπνικά προϊόντα, με κοινό σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος από την αποφυγή καταβολής νόμιμου φόρου, τέλους ή δασμού ή άλλης επιβάρυνσης.

Το modus operandi της εγκληματικής σπείρας

Τα μέλη της οργάνωσης από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν ενοικιάσει δύο αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις οποίες αποθήκευαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εντοπισμού αυτών από τις αρχές.

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-3
Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-4

Οι συλληφθέντες μεταχειρίζονταν ιδιαίτερα τεχνάσματα, όπως τη χρήση οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ διατηρούσαν κρυφούς τους προαναφερόμενους αποθηκευτικούς χώρους ακόμα και από άτομα τα οποία δραστηριοποιούνταν στο παράνομο εμπόριο λαθραίων προϊόντων καπνού.

Από την αστυνομική διερεύνηση προέκυψαν και διακριβώθηκαν πλήρως οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης.

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-5

Ο ένας από τους συλληφθέντες κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ επίσης είχε τον έλεγχο του «ταμείου» και τη διαχείριση των αποθηκών.

Επίσης, φρόντιζε για την προμήθεια και επάρκεια τους σε λαθραία προϊόντα καπνού, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τις αμοιβές των υπολοίπων μελών.

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-6

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο δεύτερος των συλληφθέντων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανεύρεση αποθηκευτικών χώρων, οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες της οργάνωσης, όπως χώροι σε απομακρυσμένα μέρη, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά με ικανούς χώρους για την απόκρυψη οχημάτων και προϊόντων.

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-7

Τέλος ο τρίτος των συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά των λαθραίων προϊόντων από την μία αποθήκη στην άλλη, τη διανομή στους πελάτες και την είσπραξη των χρημάτων από αυτούς.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, επτά οχήματα, καθώς και οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

184.261 πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, 9.829 συσκευασίες καπνού των πενήντα γραμμαρίων, 18.910 ευρώ, ένα φορτηγό, δύο οχήματα τύπου van, τέσσερα επιβατικά οχήματα, καθώς και ένα περονοφόρο ανυψωτικό όχημα.

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη-8

Τα σχετικά με την λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων κατασχεμένα αντικείμενα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Ειδικού φόρου κατανάλωσης Θεσσαλονίκης για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ τα κατασχεμένα αυτοκίνητα αποσταλούν σε Τελωνείο της Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT