ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – Στα 865.000 υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi-2303427

Τρεις συλλήψεις πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και πώληση λαθραίων καπνικών προϊόντων. 

Οι τρεις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό της στέλεχος, κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και λαθρεμπορία κακουργηματικής μορφής, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και οι λοιποί φόροι υπολογίζονται συνολικά στις 865.000 ευρώ.

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi0

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi2

Όπως προέκυψε οι τρεις δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους που διακινούσε καπνικά προϊόντα, με κοινό σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος από την αποφυγή καταβολής νόμιμου φόρου, τέλους ή δασμού ή άλλης επιβάρυνσης.

Το modus operandi της εγκληματικής σπείρας

Τα μέλη της οργάνωσης από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν ενοικιάσει δύο αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις οποίες αποθήκευαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εντοπισμού αυτών από τις αρχές.

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi4

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi6

Οι συλληφθέντες μεταχειρίζονταν ιδιαίτερα τεχνάσματα, όπως τη χρήση οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ διατηρούσαν κρυφούς τους προαναφερόμενους αποθηκευτικούς χώρους ακόμα και από άτομα τα οποία δραστηριοποιούνταν στο παράνομο εμπόριο λαθραίων προϊόντων καπνού.

Από την αστυνομική διερεύνηση προέκυψαν και διακριβώθηκαν πλήρως οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης.

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi8

Ο ένας από τους συλληφθέντες κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ επίσης είχε τον έλεγχο του «ταμείου» και τη διαχείριση των αποθηκών.

Επίσης, φρόντιζε για την προμήθεια και επάρκεια τους σε λαθραία προϊόντα καπνού, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τις αμοιβές των υπολοίπων μελών.

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi10

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο δεύτερος των συλληφθέντων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανεύρεση αποθηκευτικών χώρων, οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες της οργάνωσης, όπως χώροι σε απομακρυσμένα μέρη, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά με ικανούς χώρους για την απόκρυψη οχημάτων και προϊόντων.

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi12

Τέλος ο τρίτος των συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά των λαθραίων προϊόντων από την μία αποθήκη στην άλλη, τη διανομή στους πελάτες και την είσπραξη των χρημάτων από αυτούς.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, επτά οχήματα, καθώς και οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

184.261 πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, 9.829 συσκευασίες καπνού των πενήντα γραμμαρίων, 18.910 ευρώ, ένα φορτηγό, δύο οχήματα τύπου van, τέσσερα επιβατικά οχήματα, καθώς και ένα περονοφόρο ανυψωτικό όχημα.

exarthrothike-speira-diakinisis-lathraion-tsigaron-amp-8211-sta-865-000-ypologizontai-ta-diafygonta-kerdi14

Τα σχετικά με την λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων κατασχεμένα αντικείμενα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Ειδικού φόρου κατανάλωσης Θεσσαλονίκης για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ τα κατασχεμένα αυτοκίνητα αποσταλούν σε Τελωνείο της Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.