Στη ΔΙΣ το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας

Στη ΔΙΣ το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας, συζήτησε επισήμως χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Η ΔΙΣ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα παραπέμψει το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας (αποτελούμενη από τους 82 μητροπολίτες της χώρας), η οποία θα συγκληθεί μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 17 Μαρτίου.

Ειδικότερα, η επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας υπό την προεδρία του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου απέστειλε προ ημερών έγγραφο στη ΔΙΣ με λεπτομερή καταγραφή της πορείας του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου (ενδεικτικά έγιναν συνολικά έξι συνεδριάσεις, τρεις με τον κ. Γαβρόγλου και τρεις στις οποίες η επιτροπή συνεδρίασε για να εκτιμήσει την κατάσταση).

Στο έγγραφο περιλαμβάνεται και το τελικό σχέδιο για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας, η οποία πάντως δεν ικανοποιεί την Εκκλησία που αντιδρά στις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών.

Η συνεδρίαση της ΔΙΣ θα ολοκληρωθεί αύριο, και σήμερα και αύριο αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν τα υπόλοιπα θέματα που θα παραπεμφθούν στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, πλην της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών δεν αποκλείεται να είναι και η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επίσης, στην Ιεραρχία θα συζητηθεί η αναπλήρωση της χηρεύουσας θέσης μητροπολίτη στη Μητρόπολη Γλυφάδας. Τέλος, χθες η ΔΙΣ έκανε δεκτή την παραίτηση του μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομου, λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας. Για την παραίτηση του μητροπολίτη ενημέρωσε τη Σύνοδο ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος προ ημερών επισκέφθηκε τον κ. Χρυσόστομο και συζήτησε μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή