Μάτι: Εξι ακόμη «ανοικτές» δικογραφίες περί καταλογισμού ευθυνών

Μάτι: Εξι ακόμη «ανοικτές» δικογραφίες περί καταλογισμού ευθυνών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ενώ η βασική έρευνα για τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ολοκληρώθηκε με ποινικές διώξεις, άλλες έξι δικογραφίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καταλογισμό ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία, ενώ παράλληλα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η πληθώρα αστικών αξιώσεων που θα προβληθούν από θύματα και συγγενείς θυμάτων κατά του κράτους, υπευθύνων και λοιπών.

Η σημαντικότερη από τις έξι ανοικτές δικογραφίες είναι εκείνη που έχει ήδη από καιρό διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες σε κυβερνητικά στελέχη που χειρίστηκαν κρίσιμα θέματα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς οι εισαγγελείς δεν επιτρέπεται να καταπιάνονται με ευθύνες πολιτικών.

Επίσης, ανοικτές δικογραφίες υπάρχουν στο Ναυτοδικείο και στο Στρατοδικείο για καταλογισμό ευθυνών σε στελέχη του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ενώ ξεχωριστές είναι οι δικογραφίες για τα περί αυθαιρέτων – θα ερευνηθεί συνολικά τι συμβαίνει στην περιοχή και όχι συγκεκριμένα για ιδιοκτησίες, ενώ έρευνα υπάρχει και για τις καταγγελίες για καθήλωση εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Ανοικτή παραμένει και η έρευνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί με τα συστήματα της Πυροσβεστικής, ενώ συνήγοροι θυμάτων ετοιμάζουν ήδη μπαράζ αγωγών για αποζημιώσεις που θα κοστίσουν, όπως υπολογίζεται, πολλά εκατομμύρια και στο δημόσιο ταμείο.

Λήξη προληπτικών μέτρων

Πάντως, για τις ευθύνες που καταλογίστηκαν από την εισαγγελική έρευνα για την εκατόμβη των νεκρών, περιλαμβάνονται και εκείνες που αφορούν σε λήξη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και βεβαίως για όσα συνέβησαν από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έως την ώρα που ολοκλήρωσε το μακάβριο έργο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή