Μονάδες υγείας τα φαρμακεία

Μονάδες υγείας τα φαρμακεία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μετατροπή των φαρμακείων σε μικρές μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και την ενεργοποίηση κινητών ομάδων υγείας για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να διευρύνει το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας. Ειδικότερα, με τροπολογία επί του πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, το υπουργείο επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να μπορούν να κάνουν και τυπικά εποχικό εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού, έπειτα από πιστοποίηση, η διαδικασία της οποίας θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, στο πλαίσιο της λειτουργίας των φαρμακείων ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σημειώνεται ότι και σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων πραγματοποιείται στα φαρμακεία. Ωστόσο πλέον η διαδικασία αυτή νομιμοποιείται, ανοίγοντας τον δρόμο στη διενέργεια και άλλων πράξεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του φαρμακείου.

Αμεση ήταν η αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά που ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας η οποία, όπως υποστηρίζουν, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οπως αναφέρει ο ΙΣΑ, «είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού να πάρει το ιστορικό του ασθενούς και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος».

Οι ΚΟΜΥ

Εν τω μεταξύ, μετά τις ΤΟΜΥ – Τοπικές Μονάδες Υγείας, έρχονται οι ΚΟΜΥ – Κινητές Ομάδες Υγείας. Με τη χρήση κινητών μονάδων που θα έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και κλινικών πράξεων, ομάδες επαγγελματιών υγείας θα επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένες δυσπρόσιτες περιοχές με «ισχνή» παρουσία υγειονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, οι ΚΟΜΥ θα απαρτίζονται από οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτή, ενώ θα υποστηρίζονται από οδηγούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Το προσωπικό των κινητών ομάδων υγείας θα έχει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι ΚΟΜΥ θα έχουν οργανική σχέση με κάποιο δημόσιο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο, το οποίο θα αποτελεί τη μονάδα αναφοράς.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη δραστηριοποίηση περίπου 90 τοπικών ομάδων υγείας ανά τη χώρα. Ηδη το υπουργείο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της νέας δράσης από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού, οι οποίες θα γίνουν ανά ΥΠΕ έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος και με την έγκριση του ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή στην κόψη του ξυραφιού είναι το εγχείρημα για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας. Oι περίπου 115 ΤΟΜΥ –από τις 239 που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν– δεν λειτουργούν πάντα με την ενδεδειγμένη στελέχωση, ενώ είναι σαφής η αδυναμία του υπουργείου να προσελκύσει οικογενειακούς γιατρούς: Δεν ξεπερνούν τους 1.200 συνολικά, ενώ πολλές περιοχές έχουν μείνει ακάλυπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή