Βουλή: Ψηφίστηκαν οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης και η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης και η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών» ψηφίστηκε το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη προβλέπει ότι οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση θεραπευτικών δράσεων και συγκεκριμένα ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα μπορούν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν χώρους στους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών θα κάνουν χρήση της ουσίας υπό την εποπτεία επιστημόνων και σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αφού θα λαμβάνουν αποστειρωμένα υλικά χρήσης. Εκτός από την ασφάλεια που θα προσφέρουν οι χώροι αυτοί στους χρήστες, καθώς θα προλαμβάνουν περιστατικά υπερβολικής δόσης, αλλά και μετάδοσης ασθενειών από κοινές σύριγγες, θα αποτελούν και μία γέφυρα μεταξύ αυτής της περιθωριοποιημένης ομάδας και των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, θα είναι το πρώτο σκαλί για τους χρήστες ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα θεραπείας.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) θα λειτουργούν με άδεια που θα δίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Προϋπόθεση για τους χρήστες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους είναι να εγγραφούν στο μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών. Η διάταξη θα διασφαλίζει ότι η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των χώρων αυτών δεν αποτελούν αδίκημα, ενώ αναμένεται να προσφέρεται και κάποια προστασία έναντι του νόμου (σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της περιοχής όπου θα βρίσκονται οι χώροι) για τους χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο.

152 «υπέρ» της αλλαγής στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων

Η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ψηφίστηκε με 152 «υπέρ», 110 «κατά». Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ.

Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην Ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν. Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην Ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.

  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT