Gratulerer med dagen (Χρόνια Πολλά) Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας!

Gratulerer med dagen (Χρόνια Πολλά) Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας!

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκ πρώτης όψεως Ελληνες και Νορβηγοί φαίνεται να μην έχουν πολλά κοινά. Ομως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κρυφές εκλεκτικές συγγένειες που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση με τη θάλασσα, με τη ζεστασιά των ανθρώπων και με ένα είδος περιέργειας για τη ζωή που κάνουν τη μεταξύ μας σχέση πολύ ενδιαφέρουσα. Εδώ στην Ελλάδα, ένας από τους φορείς που έχει κάνει ιδιαίτερα σοβαρή δουλειά στην οικοδόμηση μιας στέρεης «γέφυρας» είναι το Νορβηγικό Ινστιτούτο, που αγαπά τόσο την αρχαία όσο και τη σύγχρονη Ελλάδα. Το 2019 κλείνει 30 χρόνια παρουσίας και εορτάζει αυτό το χαρμόσυνο γεγονός με μία σειρά δράσεων αυτές τις ημέρες.

Απαραίτητες συστάσεις: To Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας τελεί υπό την αιγίδα της Νορβηγικής Ενωσης Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αποτελεί μία από τις 17 ξένες Αρχαιολογικές Σχολές της χώρας μας. Στόχοι του είναι η έρευνα, η διδασκαλία, η δημοσίευση επιστημονικών μελετών σχετικά με την ιστορία, την αρχαιολογία και τη γλωσσολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Στην αποστολή του, πάντως, υπάρχει και η επιστημονική διερεύνηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Είναι η βάση των Νορβηγών επιστημόνων και διανοητών που επισκέπτονται ανά περιόδους την πατρίδα μας. Συμβάλλει ουσιαστικά στην επιστημονική συζήτηση, στη δικτύωση καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το εναρκτήριο «λάκτισμα» των εορτασμών έχει ήδη γίνει με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που φιλοξενείται μέχρι τις 15/3 στην έδρα του Ινστιτούτου, (Τσάμη Καρατάσου 5). Ο τίτλος της έκθεσης είναι De – Hydrated.

Την ερχόμενη Τρίτη 12/3, στη 1 μ.μ. στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, (Mητσαίων 9), διοργανώνεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Πού πας, Ευρώπη;». Διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί παρουσιάζουν και συζητούν θέματα σχετικά με τη δημοκρατία, τη συνεκτικότητα, το μεταναστευτικό και την εξέλιξη των λαών στην Ευρώπη. Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 13/3, με μια ολοήμερη εκδήλωση για τα 30 χρόνια των νορβηγικών ερευνών στην Ελλάδα. Ο «Μαραθώνιος» θα ξεκινήσει στο Σουηδικό Ινστιτούτο στις 09.00 και θα «τερματίσει» στις 15.00. Ακαδημαϊκοί κι από τις δύο χώρες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Τεγέα, στη Νάξο, στην Κάρυστο, στην Hρακλειά και στην Πετροπηγή. Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνει και η παρουσίαση ενός επιστημονικού πονήματος του Hjalmar Torp για τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει η επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό της 30ής επετείου στην Ελλάδα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 19.00 με παρουσία του Νορβηγού πρέσβη Γιορν Γέλστα και της διευθύντριας του Ιδρύματος, καθηγήτριας κ. Γιόρουν Εκλαντ και άλλων επισήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή