ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα

aystiri-proeidopoiisi-tis-komision-gia-ta-skoypidia-stin-kerkyra-2303821

Νέος ευρω-διασυρμός της χώρας, για τις «λαμπρές» επιδόσεις μας στη διαχείριση απορριμμάτων, αυτή τη φορά με αφορμή την Κέρκυρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, μετά από καταγγελίες ότι τα σκουπίδια αποστέλλονταν σε διάφορες, ακατάλληλες τοποθεσίες. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, «η Οδηγία-πλαίσιο της Ε.Ε. για τα απόβλητα ενθαρρύνει την απομάκρυνση από την υγειονομική ταφή και τη στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τα απόβλητα συνιστά σαφή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας».

Η προειδοποιητική επιστολή είναι το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, που οδηγεί στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το δεύτερο στάδιο είναι η αιτιολογημένη γνώμη, η οποία αποστέλλεται αν η χώρα δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις μέσα σε δύο μήνες.

Η Κέρκυρα παραμένει πνιγμένη στα σκουπίδια, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας σχεδιασμού και υποδομών διαχείρισης, αλλά και της αδιαφορίας των κατοίκων της. Η χώρα καταδικάστηκε το 2017 από το Ευρωδικαστήριο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα με όρους χωματερής.

Ο ΧΥΤΑ έκλεισε οριστικά το καλοκαίρι του 2018 και ξεκίνησε η μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που έχει από ετών ολοκληρωθεί αλλά δεν λειτουργεί κανονικά λόγω της αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής.