Δεν «αγαπάμε» την καρέκλα – Οι Ελληνες έχουν το μικρότερο ποσοστό καθιστικής εργασίας στην Ε.Ε.

Δεν «αγαπάμε» την καρέκλα – Οι Ελληνες έχουν το μικρότερο ποσοστό καθιστικής εργασίας στην Ε.Ε.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι, δεν κάνουμε κυρίως καθιστική δουλειά. Μάλιστα, είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που καθόμαστε τόσο λίγο εν ώρα εργασίας και δουλεύουμε σε τόσο μεγάλο ποσοστό κινούμενοι μετρίως, αλλά και εργαζόμενοι βαρέως.

Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό καθιστικής εργασίας στην Ευρώπη.

Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους (39%) εργάζονται καθήμενοι. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 20,8%. Σε απόσταση ακολουθεί η Ρουμανία με 25,3% και η Ιταλία (30,7%).

Πολύ υψηλά ποσοστά, άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου εμφανίζουν δεκατρείς χώρες της Ε.Ε. με πρώτη την Ολλανδία (55,1%). Σε όσους εκτελούν καθιστική εργασία περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι γραφείου που χρησιμοποιούν κομπιούτερ, όσοι εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα και οι οδηγοί οχημάτων.

Παράλληλα, εμφανίζουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. εκείνων που εργάζονται κινούμενοι (46,4%). Μας ξεπερνά η Λιθουανία με 50,2% ενώ έπεται η Λεττονία (40,7%) -μέσος ευρωπαϊκός όρος 29,6%. Το μικρότερο ποσοστό εμφανίζει η Ισπανία (17,9%). Σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων περιλαμβάνονται οι νοσηλευτές, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι μεταφορείς ελαφρών φορτίων, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι σερβιτόροι κ.ά.

Δεν «αγαπάμε» την καρέκλα – Οι Ελληνες έχουν το μικρότερο ποσοστό καθιστικής εργασίας στην Ε.Ε.-1

Όρθιο δουλεύει στην Ελλάδα μόνο το 11,3%. Από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Ευρώπη. Τα πρωτεία εδώ διεκδικεί η Λιθουανία (7%), η Φινλανδία (8,2%) και η Ολλανδία (9,8%) – μέσος ευρωπαϊκός όρος 20,3%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Ισπανία (43,1%) και η Ρουμανία (35,6%). Στους εργαζόμενους αυτούς περιλαμβάνονται, κυρίως, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι πωλητές καταστημάτων.

Σε βαριά χειρωνακτική εργασία απασχολείται το 21,5% στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. (μέσος ευρωπαϊκός όρος 11,6%). Σε απόσταση ακολουθεί η Πολωνία με 16,1%. Το χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Δανία (6,6%). Στους εργαζόμενους αυτούς περιλαμβάνονται όσοι απασχολούνται σε βαριές κατασκευές, φορτοεκφορτώσεις και σκαψίματα.

Δεν «αγαπάμε» την καρέκλα – Οι Ελληνες έχουν το μικρότερο ποσοστό καθιστικής εργασίας στην Ε.Ε.-2

Πάντως στην Ε.Ε. έχει σημάνει καμπανάκι για τα πολύ υψηλά ποσοστά καθιστικής εργασίας. Στην Ολλανδία αγγίζει το 55,1%, στη Γερμανία το 54% και στο Λουξεμβούργο το 52%. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια καθιστική εργασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία (επιβραδύνει τον μεταβολισμό) και καρδιαγγειακά νοσήματα (αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, επηρεάζει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης, της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης), ανεξάρτητα από το αν κάποιος ασκείται ή όχι.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους δεν γυμνάζονται ποτέ. Όσο πιο πολύ κάθεται κάποιος στον εργασιακό του χώρο, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαρος ή όχι. Επίσης η καθιστική ζωή έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διάφορων τύπων καρκίνου, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην εκδήλωση νεφροπάθειας και προβλημάτων στο συκώτι, όπως και στην εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων -πόνου στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση και τα πόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή