Εκτακτη σύγκληση Ιεραρχίας από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου

Εκτακτη σύγκληση Ιεραρχίας από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ). Στη συνεδρίαση θα αποτυπωθεί και η επίσημη απάντηση της Εκκλησίας στο σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Για τον Οκτώβριο, ως φαίνεται, μετατίθεται η απόφαση της Eλληνικής Eκκλησίας στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αναγνώριση της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η Ιεραρχία, αποτελούμενη από τους 82 μητροπολίτες της χώρας, θα συνεδριάσει στην Αθήνα από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου. Το κύριο θέμα θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, ύστερα από τη διακοπή του διαλόγου ανάμεσα σε ειδική επιτροπή της Εκκλησίας και την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κατά την τριήμερη συνεδρίαση της ΔΙΣ που ολοκληρώθηκε χθες, η εκκλησιαστική επιτροπή ενημέρωσε τη Σύνοδο για την πορεία των συζητήσεων αλλά και για το γεγονός ότι αποφάσισε να σταματήσει τον διάλογο με το υπουργείο, καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση από την Ιεραρχία να διαπραγματευθεί αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών με βάση την απόφαση της Ιεραρχίας από τις 16/11/2018.

Επίσης, η απόφαση για το θέμα της αναγνώρισης από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετατίθεται στην επόμενη τακτική σύγκληση της Ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο, παρότι το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον προηγούμενο Ιανουάριο. Oπως ανακοινώθηκε χθες, η ΔΙΣ ανέθεσε στις Συνοδικές Επιτροπές επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων να καταθέσουν κοινή εισήγηση επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή